1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,131.6

Делян Добрев на тайно енергийно посещение в Москва

БГ Бизнес

Министърът на срещи за "Южен поток", газа и АЕЦ "Белене"

На тайно посещение в Москва беше днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Причините за скритата от българките медии и общественост визита са били проектът "Южен Поток", газът и АЕЦ "Белене".

Специално внимание е било отделено на „Южен Поток”. Добрев е обсъдил текущото състояние на сътрудничеството между Русия и България с шефа на „Газпром” Алексей Милер.

Необявената от София визита на Добрев в Москва бе разкрита от съобщение на сайта на „Газпром”, в което дословно се казва: „Участниците в срещата подчертаха, че планът за реализирането на проекта за газопровода се изпълнява в съответствие с предвидения график. Беше отчетено и успешното провеждане на конкурса по избор на подизпълнителите по работата за териториалното планиране, оценката на въздействието върху околната среда и подготовката на проектната документация на участъка от „Южен поток”, преминаващ през територията на България”.

Досегашната практика на МИЕТ е винаги да информира предварително за срещи от подобен характер. Нито от съобщението на газовият гигант, нито от това на българското министерство става ясно по чия инициатива е срещата.

Едва след като сайтът на руската компания съобщи за срещата между Милер и Добрев, от МИЕТ потвърдиха информацията и добавиха, че допълнителните споразумения за договорената отстъпка от 11,1 % за газ за България ще бъдат подписани до края на тази седмица. Договорената последно отстъпка от 11% важи само до края на годината. Премиерът вече обяви, че страната ще цели със следващ договор да постигне още по-добри условия. Въпреки договореното, от 1 април природният газ в България поскъпна с почти 13 на сто. Решението каква ще бъде цената от 1 юли ще вземе ДКЕВР.

До 15 юни ще бъдат сформирани работни групи, които ще започнат работа по изготвянето на параметрите за новия газов договор, казват от МИЕТ. Той трябва да влезе в сила от началото на 2013 г., когато изтичат сегашните контракти на тримата доставчици "Овергаз Инк", "Винтерсхал" и "Газпром експорт". Очакванията са един доставчик да поеме всички количества руски газ за България. Според справка от сайта на "Газпром" през 2011 г. компанията е доставила на България 2,81 млрд куб. м. газ.

От изявление на Делян Добрев пред БНР по-късно стана ясно, че той е разговарял и с президента на руската корпорация "Росатом" Сергей Кириенко.

Двамата са обсъдили начина за прекратяване на договора за строителството на АЕЦ "Белене" и сумите, който България дължи на изпълнителя "Атомстройекспорт".
"Счетоводно сумите са съгласувани между двете страни, но следващата седмица предстои уточняването им", каза Добрев без да посочва размерът им. Според него обаче в никакъв случай не може да се коментира задължение от 1 млрд. Евро. Преди време Кириенко обяви именно тази цифра като дължима от НЕК за поръчано оборудване.

Шефът на "Атомстройекспорт" е бил запознат и със създаването на проектната компания за строежа на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй".

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии