1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Без решетки и по норвежки модел: Къде ще бъде най-модерният затвор в България? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Без решетки и по норвежки модел: Къде ще бъде най-модерният затвор в България? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Новият затвор е за 400 лишени от свобода, разполага с учебен център за служители, както и с преходно отделение и социален център

Гледка към Рила, липса на решетки, много прозорци и естествена светлина - това са част от характеристиките на най-новия затворнически комплекс, намиращ се в с. Самораново, община Дупница. Той е построен на терена на бивши военни поделения и е с площ над 150 хил. кв. м. 

Нов "пилотен" затвор в Самораново

Затворът разполага с 200 стаи, а капацитетът му е 400 души. Всяка стая разполага с две легла, бюро, гардероб, рафтове, санитарно помещение. 

На прозорците липсват решетки. Това е т. нар. "пилотен" затвор, в който движението между лишените от свобода се осъществява свободно. 

Новият затворнически комплекс е финансиран по програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“. 

Най-амбициозният проект на Министерството на правосъдието и на ГДИН, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, включва изграждането на пилотен затвор за 400 лишени от свобода, учебен център за 100 обучаеми, преходно отделение, социален център, работилници, библиотека и училище. 

Строителството му отнема 1 година и 4 месеца. Първата копка бе направена в края на декември 2022 г. Това е първият нов затвор, построен у нас, от над 60 години насам. Стойността на проекта е над 42 млн. лв., изцяло осигурени по Норвежкия мехамизъм. Изпълнител на проекта е обединение от три фирми под името ДЗЗД "Призън". 

По Норвежкия механизъм беше изцяло обновено и общежитие с капацитет 180 места към затвора във Враца: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии