1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

До 1662 лв. за 2 нощувки: Колко струва да прекараш Великден в български хотел?

До 1662 лв. за 2 нощувки: Колко струва да прекараш Великден в български хотел?

Над 70% от местата за настаняване в България ще отворят за Великденските празници

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път в края на тази седмица. Туроператорите отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден.

  • Колко българи ще пътуват тази година за Великден?
  • Къде са най-вискоите цени на хотели в България за Великден?
  • Кои са най-желаните дестинации за пътуване за Великден. 

От морето до планината. Курортите са готови да посрещнат стотици хиляди туристи за почивните дни. По-голяма част от почиващите избират Черноморието, макар че все още е хладно за плаж. От пътуващите българи 850 000 избират да останат у нас, други 150 000 ще посрещнат празниците в чужбина, казва проучване на Института за анализи и оценки в туризма.

Над 70% от местата за настаняване в България ще отворят за Великденските празници. 

Снимка: istockphoto

И тази година по време на почивния уикенд за Великден най-високите цени за хотелско настаняване са във Велинград, показва проверка на bTV Бизнес Новините.

Цената в един от най-популярните СПА хотели във Велинград, с включени 2 нощувки, 2 закуски и вечери за двама е 1662 лв. Хотелът е с 5 звезди по класификацията на Booking.

Другият най-популярен хотел в града, който стана известен с високите си цени по време на Новогодишните празници, пък предлага цена 400 лв. на нощувка за двама, като в кувертите е включена и програма с музикални изпълнители като Галена, Силвия Кацарова и Теди Кацарова.

Снимка: Хотел "Рила" - Боровец

Отскоро София има два хотела, които са част от така популярния по света гид на „Мишлен“. Това е изключително постижение за ХоРеКа бизнеса в България, затова решихме да проверим цените за Великден и там. Проверката ни показва, че за да прекарате Великден в хотел от гайда на „Мишлен“ ще трябва да отделите за 2 нощувки за Великден 500 лв. с включена закуска за двама.

Отправяме съм към Правец, който през последните години също стана много желана дестинация за празниците заради близостта си до София и високото качество хотели, които могат да се намерят там. Цената за Великден за 2 нощувки с 2 закуски там също са общо около 600 лв.

В къщите за гости, например в Лещен, цените не се различават особено от тези в хотелите. Две нощувки със закуски и вечери там също са около 580 лв.

Правим бърза проверка как стоят нещата и на морето, малко преди официалното откриване на сезона. В Созопол цените за настаняването при същите условия за двама при две нощувки са около 200 лв. без включена храна.

Във Велико Търново пък средните цени, които откриваме варират между 200 и 400 лв.

В сравнение с миналата година пътуващите са се увеличили 3 пъти. През 2023 г. статистиката показва, че са пътували 325 хиляди човека.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии