1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$60,080.8

Хипермаркети "БГ" ще промотират родното

БГ Бизнес

Бизнесът ще търси логистична подкрепа от държавата за осигуряване на терени

Хипермаркети „Произведено в България” ще промотират родните стоки. Това стана ясно след подписване на споразумение между министъра на икономиката Драгомир Стойнев и Сдружението на българските производители.

Бизнесът ще търси логистична подкрепа от държавата за осигуряване на терени, върху които ще бъдат разположени магазините. В хипермаркетите ще се продават изцяло български стоки, но това няма да са държавни магазини – категорични са производителите. На този етап няма яснота, кога и къде ще бъде отворен първият магазин за промотиране на родното. Предстои да се сформират и сдружения между браншовите организации, за да се гарантират нужните количества в хипермаркетите с лого „БГ”.

Министър Стойнев съобщи, че е водил разговори с представителите на големите търговски вериги за увеличаване на процента на българските стоки по щандовете им. Постигнато е споразумение да се даде „зелена светлина” и на по-малките производители, като се продават чисто регионални продукти.

По данни на бизнеса процентът на българското спрямо вносното се увеличава, а диалогът с търговските вериги се подобрява.

„Ние бихме желали да ни предложат някакво подходящо помещение, което ние с наши средства да ремонтираме, да завършим и да го напълним със съдържание”, посочи Лукан Луканов от Съюз "Произведено в България"

За да стигнат до повече хора от хранителния бранш предлагат да се направи верига от хипермаркети в цялата страна. Държавата също застана зад идеята.

Големите хипермаркети са предпочитани от българските потребители, които освен качество търсят и изгодна цена. Идеята за новите хипермеркети засега не притеснява веригите. В битката между българското и вносното печелят родните производители - твърдят търговските вериги, защото и сега - над 50 от стоките по щандовете са българско производство.

„Ще има по-голяма конкуренция и се надявам по-ниски цени. Всеки нов бизнес играч е добре дошъл, така че ние нямаме притеснения”, коментира Йордан Матеев.

Кога ще отвори първият магазин за изцяло български стоки все още не е ясно. Предстоят обсъждания.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии