1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Плащаме милиони за поддръжка на оборудването на "Белене"

БГ Бизнес

Проектът трябва да бъде размразен, казва Росен Христов

Спешно трябва да се размрази проектът "Белене", защото там са инвестирани милиони, каза бившият министър на енергетиката Росен Христов, който участва в Международната ядрена конференция "Булатом", посветена на българската атомна енергетика. Той посочи, че оборудването на атомната електроцентрала е в добро състояние, но поддръжката коства милиони разходи всяка година. Актив за 2,5 млрд. лева стои неизползван с години, подчерта Христов, цитиран от БНР.

По думите му е договорено с "Електрисите дьо Франс" предпроектно проучване, за да се знае експертно това оборудване за колко може да се продаде, ако не строим, а ако строим в каква система може да се интегрира и тогава да се вземе едно решение, което да е наекспертно, а не на политическо ниво.

Доклад, който представя възможностите на България в енергийния сектор, ще бъде представен в Народното събрание. По думите му добър вариант е внедряването на повече възобновяеми източници на енергия, защото така ще покрием изискванията на ЕК и същевременно ще имаме евтина енергия. От Европейската комисия са готови да намалят изискванията за редуциране на вредните емисии, за сметка на повече възобновяеми източници, подчерта той и изрази надежда депутатите да подкрепят предложението.

Никога България не е била на такова ниво на лидерство и на партньорство в сферата на енергетиката с държавите от региона, оставяме летящ старт на сегашния екип на министерството, каза бившият министър на енергетиката.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии