1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

В Деня на Земята проверяваме: Наистина ли LED крушките са по-икономични?

В Деня на Земята проверяваме: Наистина ли LED крушките са по-икономични?

Опаковките на много LED крушки казват, че консумират електричество колкото за 30W крушка, но силата на светлината е като за 100W

 

Въпреки че електрическите крушки с нажежаема жичка официално са вече в историята, те все още се продават на много места и с достъпна цена у нас, показва бързото ни проучване на пазара. С едно кликване се откриват десетки доставчици на такива лампи, които предлагат евтини изделия. Кое накара познатата ни крушка да отстъпи на новите поколения лампи?

Снимка: iStock

Според информация на „Активни потребители“ приблизително 95% от енергията, консумирана от лампата с нажежаема жичка, се отделя като топлина, а само 5% – като видима светлина. Като недостатък може да се посочи по-високата им цена, но с нарастване на производството им в световен мащаб цената се понижи значително, дотолкова че инвестицията в светодиодно осветление се възвръща бързо от намаленото потребление на електричество.

ЕС забрани изцяло пускането на пазара след 1 септември 2012 г. на всички разновидности на класическите крушки с нажежаема жичка, предназначени за осветление в бита (крушките за специално приложение не са забранени), с мощност от 25 до 100 W. Мярката трябва да спомогне за реализирането на общоевропейския план за повишаване с 20% на енергийната ефективност на европейската икономика.

Снимка: БГНЕС

Премахването на крушките с жичка от пазара стана постепенно, като първи спряха да се пускат на пазара крушките с мощност 100 W (от 1 септември 2009 г.). Преди ЕС няколко държави в света вече обявиха пълния си или частичен отказ от нажежаемите крушки, в т. ч. Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Канада и Филипините.

Нова скорост на пазара

LED осветлението набра популярност през последните години поради няколко причини. Основната е, че е предлагано като значително по-икономична алтернатива на традиционните крушки. Опаковките на много LED крушки казват, че консумират електричество колкото за 30W крушка, но силата на светлината е като за 100W.

Разбира се, сметките за ток не поевтиняват със същата пропорция, но факторите за това са много. И все пак, LED осветлението ще продължи да бъде основен акцент на тази индустрия и то има своите предимства, съобщава онлайн изданието Lifesavvy. Първото поколение LED крушки действително не са били от най-добрите. Технологията все още е била твърде нова със своите недостатъци. Най-вече в краткия живот на тези елементи. Това обаче беше преди десетина години. Сега LED осветителните тела са с много по-добро качество.

Факти в подкрепа

  • За LED крушките не е проблем да осигуряват около 30 000 часа работа преди да се развалят. Ако приемем, че се използват средно по 8 часа на ден, това са малко над 10 години работа.
  • Проучване на Американската федерация на потребителите е направило следното заключение: ако в един дом има 20 крушки, които са били стандартни 60W и те се заменят с 60W LED еквивалент (т.е. светлината да е като за 60W крушка, но консумацията е по-ниска), то в рамките на 10 години, този дом ще спести около 1000 долара само от това.
  • Офисът за пестене на енергия към американския Департамент по енергетика изчислява, че LED крушките средно използват до 90% по-малко енергия и издържат 25 пъти по-дълго от традиционните тела. Това води и до допълнителни спестявания заради купуването на по-малко крушки. Единичната им цена може да е по-висока от тази на волфрамовите крушки, но тя се компенсира с по-ниския разход и по-рядкото им купуване, показват изчисленията.
  • Предимство на някои модели LED крушки е и че могат да се програмират, да сменят цветовете си и да се управляват чрез мобилни приложения. Това може да се използва не само за повишаване на комфорта и интерактивността на дома, но и да се спестят средства за допълнителни светлинни украси.

Плюсове и минуси

Според потребители, LED крушките имат следните предимства: по-ниско отделяне на инфрачервени и ултравиолетови лъчи. Това може да означава по-нисък риск от пожар, особено в сравнение с халогенни лунички; Много по-бързо време за включване и по-голяма издръжливост при пускане и спиране; Средностатистически LED крушките са по-здрави. Обикновено при тях няма стъкло, което да се счупи, както и няма нажежаема жичка, която да се повреди при вибрация (при пренасяне например); Те са по-щадящи към околната среда, издържат по-дълго, не водят до вредните емисии на CO2, както и не съдържат никакви токсични материали.

Резултати от тестове, които е провела европейска асоциация на потребителите показват, че животът на светодиодните крушки, които се рекламират като енергоспестяващи и рентабилни, е значително по-кратък от посочения на опаковката. Тествани са 46 вида крушки, като само една четвърт са издържали 15 000 часа - колкото трябва да бъде животът им. Енергоспестяващите лампи, които се основават на светодиодните технологии, както се рекламира трябва да използват около 90 на сто по-малко електроенергия от стандартните крушки. 

Експертите съветват при избор на LED осветление потребителите да обръщат внимание на реалната консумация на крушката и какъв е еквивалентът ѝ на интензивност на светлината спрямо традиционна крушка. Също така да проверят температурата на цвета - например дали е по-студен (т.е. по-ярък и бял или дори със син оттенък) или по-топъл (по-бледо бяло или жълтеещ).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии