1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,617.9

Как да имаме енергийно ефективен дом без да се връщаме в XIX век

ТОП 5 идеи, които спестяват потреблението на ток

Напоследък се говори много за това как страната ни предоставя електрически уреди за отопление, за да спести въглеродните емисии и да направи въздуха в градовете ни с една идея по-чист, както и да спести огромните количества консумиран ток. Тази практика е доста по-развита в много страни в ЕС като гражданите там получават стимули и при намалението на употребяваната енергия. 

Защо е важно? В този момент, когато целият ЕС говори за пестене на енергия с поне 15%, има няколко фактора, които могат да помогнат за създаване на по-енергийно ефективен дом. И да, тези предложения няма да намалят качеството на живот и да ви върнат в по-миналия век. 

Саниране

През последните години държавата похаричи над 2 млрд. лв за саниране на стари панелени жилища с цел постигане на по-добра енергийна ефективност. Тук е важно колко качествено са извършените ремонтите и дали изобщо ще се достигне така обещаваното от не едно правителства намаление на енергията с 30%. 

Нови електрически уреди

С един нов хладилник може да се постигне много по-голяма ефективност, но при по-голяма първоначална инвестиция. Понижаването на консумацията на уреда само със 100 вата означава 15 лв. по-малко на месец. А това прави близо 30% от средните месечни сметки за ток през пролетта и есента. 

Самата температура, която хладилниците и фризерите поддържат също е от значение, защото всеки градус надолу се изразходва почти 11% повече електроенергия по данни на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Поради тази причина новите уреди имат дигитални терморегулатори. 

Миялните машини от клас А и нагоре изискват около 1 кВТч електричество и 10 литра вода за измиване за едно зареждане. 

Анализ на индикаторите на водомерите за топла и студена вода ни позволява да заявим, че за една „сесия“ на ръчно измиване се изразходват около 70–75 литра топла вода и 30–40 литра студена вода. Разбира се, това количество може да бъде леко намалено, ако периодично отваряте и затваряте водата (например, докато миете чинии). Подобни спестявания обаче ще увеличат времето на процедурата и изискват много усилия. Според инструкциите за съдомиялната машина, взети като предмет за сравнение, дебитът за един цикъл трябва да бъде приблизително 9 литра студена вода. Реалната консумация (зададена с помощта на глюкомера) е 10 литра.

При готвенето могат да се постигне ефективност дори без нови уреди. Правилното използване на готварски и микровълнови пречки може да спести до 20% енергия. По-малките уреди за варене на яйца, кафе машини, ел.кани изразходват по-малко енергия от готварската печка, затова при извършване на някои от дейностите на тях и спестяването на пускането на печката, е добър вариант. 

Снимка: iStock
Смесители, вместо кранчета

Много енергийни скперти изтъкват, че обикновените смесители в банята и кухнята намаляват консумацията на вода и енергия, т.к. се намалява времето за смесване на топла и студена вода. 

Снимка: iStock
Използвайте по-малки телевизори

Няма човек на тази планета, който да не знае, че старите кинескопи, LCD и плзами изразходват много повече енергия от новите LED телевизори. Проблемът тук е че с падащите цени на тези уреди хората решават да имат все по-големи телевизори, което неутрализира ефективността значително. Така например, ако сменим 32-инчовия теелвизор с 55-инчов екран, това може да доведе до покачването на изразходваната енергия с 50-70%. 

Умни решения

Използването на "умни" контакти за управление на електроуреди, релета за щори, датчици за отворен прозорец, не са просто да се хвалим пред приятели, а и да ни помогнат да намалим разходите за отопление. Интелигентните измерватели устройства позволяват данните за потреблението да бъдат сравнени с предишни периоди, а новите системи могат да подготвят доклади, които да получаваме по мейл. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии