1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

5 лесни съвета как да спестите от месечните разходи

Топ 5

Ето с какви лесни за изпълнение стъпки можете да спестите

С малки, но постоянни стъпки, можем да управляваме по-добре семейния бюджет и дори да спествим. Според експертите, най-важно е първо да платим на себе си, а след това сметки и разходи. И тъй като домакинствата у нас харчат около 30% от доходите си за храна, а високата инфлация дори увеличи това число, основната част от съветите за всеки ден са именно в тази посока. Ето ги и тях: 

Намалете сметката си за храна

 

Снимка: istockphoto.com
Купуването само на това, от което се нуждаете, може да звучи като очевиден начин да спестите пари, но може да бъде по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Необходимо с стриктно планиране на седмичното меню. А след това да се придържате към покупки единствено от списъка с продукти, който сте подготвили.

Оказва се, че промоциите от типа „Купи едно + отстъпка от втори артикул“, често ни карат да харчат повече за продукти, от който не винаги се нуждаем. И още - погледнете по-ниските рафтове на супермаркета за по-ниски цени, носете собствени торби за многократна употреба и не плащайте найлонови торбички. 

Разхищавайте по-малко храна

Снимка: iStock

 Почти три четвърти от това, което изхвърляме в дома, е годно за консумация.  Полагайте съзнателни усилия да използвате всичко, което купувате, и ще спестите цяло състояние. 

Без сметки на хартия

Снимка: Reuters

 Ако се откажете от хартиените сметки и станете онлайн клиент, е много вероятно да получите достъп до набор от по-добри сделки или по-евтини планове.  Някои компании предлагат отстъпки за онлайн плащане на сметки.  А в дългосрочен план помагате за опазването на природата. 

Търпение

 Когато пазарувате онлайн, напълнете пазарската си кошница, но не плащайте веднага (освен ако не е нещо, което се продава като топъл хляб).  Ако доставчиците забележат артикули в кошницата ви за един ден, те най-вероятно ще се свържат с вас, за да ви попитат дали сте забравили да проверите и понякога е възможно да ви изпратят код за  отстъпка, за да ви убедят да се върнете.  Това работи само ако имате онлайн акаунт при тях, тъй като те ще се нуждаят от вашия имейл адрес. 

Платете първо на себе си 

Снимка: iStock

Ако направите това, това е сигурен път към финансова свобода.  Използвайте гъвкавия подход 50/30/20 към бюджетирането.  Това означава, че 50% от заплатата ви за вкъщи отива за вашите нужди (сметки, храна, вноски по заеми), 30% отиват за забавление (хранене навън и т.н.) и 20% отиват за вас в бъдещето (спестяване за спешни случаи и инвестиране). Ако доходите ви не са достатъчни за подобно разпределение на разходите, експертите съветват постепенно да коригирате навиците как харчите парите си и да се стремите към съотношението 50/30/20.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии