1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Министерството на правосъдието на САЩ заведе антитръстово дело срещу Apple

Технологии

Това е кулминацията на 5-годишно разследване

 

Министерството на правосъдието на САЩ и 16 главни прокурори заведоха дело срещу Apple, обвинявайки производителя на iPhone в нарушаване на антитръстовите закони чрез блокиране на достъпа на конкурентите до хардуерни и софтуерни функции на популярните му устройства, съобщава Fortune. 

Искът, подаден във федералния съд на Ню Джърси, бележи кулминацията на петгодишно разследване на втората по стойност технологична компания в света. Администрацията на Байдън превърна конкуренцията в крайъгълен камък на своята икономическа политика, като Силициевата долина се превърна в основен фокус. 

В иска се твърди, че Apple е използвала властта си върху разпространението на приложения в iPhone, за да осуети иновации, които биха улеснили потребителите при смяната на телефона. Компанията е отказала да поддържа междуплатформени приложения за съобщения, ограничила е цифровите портфейли на трети страни и смарт часовниците, които не са на Apple, и е блокирала мобилните услуги за стрийминг в облака.

Наскоро Apple добави поддръжка за облачни услуги за игри и заяви, че ще добави RCS за междуплатформени съобщения по-късно тази година.

Групата на главните прокурори включва тези на Калифорния, Ню Джърси и Вашингтон. 

Министерството на правосъдието на администрацията на Тръмп започна антитръстовото си разследване на Apple през 2019 г. През 2020 г. разследване на Камарата на представителите на четирите технологични гиганта установи, че Apple действа като монополист в разпространението на софтуер за iPhone, генерирайки огромни печалби от комисиони в размер на 30%, които начислява на разработчиците.

През 2020 г. Epic Games Inc., създателят на популярната онлайн видеоигра Fortnite, съди Apple заради нейния App Store. Федерален съдия установи, че политиките на App Store не нарушават федералното антитръстово законодателство, но нарушават законодателството на щата Калифорния. 

В резултат на това дело през януари Apple заяви, че ще позволи на американските разработчици да използват алтернативни системи за плащане, но ще начислява по-ниска такса от 27% за повечето цифрови покупки или 12% за абонаменти. Epic оспорва тези промени, като твърди, че те са неадекватни. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии