1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Изкуствен интелект открива рак преди да се развие

Изкуствен интелект открива рак преди да се развие

AI все повече се използва в здравеопазването

 

Програма с изкуствен интелект успя успешно да открие рак на гърдата при жена четири години преди да се развие. Докато някои разработки на AI могат да звучат доста страшно, има моменти, когато напредъкът в технологиите може да направи много добро.

Как изкуственият интелект може да ни е от полза?

Използват се определени форми на технологии, за да помогнат при диагностицирането на състояния, които нарушават процесите в тялото, пише unilad.com.

AI се използва в технологията за скрининг на рак, за да се открият потенциални проблеми много преди да се превърнат в нещо вредно. Тази технология в момента се използва с голям успех в Унгария, докато САЩ, Обединеното кралство и останалата част от Европа също се стремят да я тестват сами.

Въпреки че все още има много препятствия, през които трябва да се премине, тази технология може да бъде ценен инструмент за рентгенолозите и в крайна сметка да бъде спасител.

Говорейки пред CNN, д-р Лари Нортън от Lauder Breast Center обясни, че докато технологията съществува от десетилетия, изкуственият интелект се превръща в полезен инструмент за усъвършенстване на процеса и помага за идентифициране на потенциални здравословни проблеми.

Той каза: „AI е инструмент, който машините използват за разглеждане на изображения и сравняване на тези изображения с вече записани в машината, за да идентифицират аномалии.

„Тази технология може да разглежда мамограми и да идентифицира области, които човешкият рентгенолог може да иска да разгледа по-внимателно. Нарича се компютърно подпомагано откриване, всъщност съществува от края на 90-те години, но технологията се подобрява.“, добави Нортън.

Д-р Нортън продължи да обяснява как работи технологията, като каза: „Има много аномалии, които виждате, те са промени, които всъщност не са рак. Не можете да наречете всичко рак, защото всеки, който отиде на мамография, ще се нуждае от биопсия. Това не е много правилно. Това, което прави тази работа, е, че идентифицира риска. Тя може да каже на жената „има висок риск от развитие на рак на гърдата“, преди да развиете рак на гърдата.“, добави той.

„Трябва да мислим за AI като инструмент за подпомагане на рентгенолозите да гледат по-добре изображенията. Това не е самостоятелен тест, няма да замени рентгенолог.“, каза още експертът.

Според New York Times използването на тази AI технология при скрининг на рак на гърдата е намалило натоварването на рентгенолога с около 30 процента, като същевременно е увеличило процента на откриване на рак с 13 процента, което звучи като напълно положителна новина.

Те също така съобщават, че AI е тестван с някои от най-трудните случаи на рак, при които ранните признаци на рак на гърдата не са били забелязани от рентгенолозите, като AI успешно успява да идентифицира рака.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии