1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Мъск: Изкуственият интелект е една от големите заплахи за цивилизацията

Според милиардера, развитието на AI трябва да бъде регулирано

ChatGPT показва, че изкуственият интелект е станал невероятно напреднал  и че това е нещо, за което всички трябва да се притесняваме, предупреждава технологичният  милиардер Илон Мъск.

"Един от най-големите рискове за бъдещето на цивилизацията е AI", каза Мъск пред присъстващите на Световната правителствена среща на върха в Дубай, Обединени арабски емирства, малко след като спомена развитието на ChatGPT, съобщава CNBC.

Снимка: Reuters

"Това е както положително, така и отрицателно и има страхотни, големи възможности и способности", казва Мъск. Но подчертава, че "с това идва голяма опаност.

Ръководителят на Tesla, SpaceX и Twitter е съосновател на компанията OpenAI, която стои зад генративния  изкуствен интелект, чрез който функционира чатботът ChatGPT. Той умее да пише свързан текст, да дава близки до човешката реч отговори, както и да открива грешки в софтуерен код. Мъск напусна борда на OpenAI през 2018 г. и в момента не сред акционерите в компанията.

Снимка: iStock

ChatGPT илюстрира колко напреднал е станал изкуственият интелект, смята Мъск. По думите му AI  се развива от известно време, но до този момент не е имал потребителски интерфейс, който да е толкова масово достъпен.

Според Мъск, безопсаността на изкуствения интелект трябва да се регулира. Той дава пример с автомобили, самолети и медицинския изделия, които задължително покриват изисквания за безопасност, докато за изкуствения интелект все още няма регламентирани правила, които да държат развитието му под контрол.

По думите му регулациите биха могли да забавят до известна степен развитието на изкуствения интелект, но това може да се окаже полжително.

Пускането на ChatGPT  в края на миналата година доведе до сериозно съревносвание между Google и Microsoft, която инвестира в Open AI и интегрира софтуера в своя уеб браузър Bing.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5