1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Шпионски игри: TikTok може да бъде забранен в САЩ, ако китайските собственици не продадат дяловете си

Технологии

Великобритания е поредната държава, която се готви да забрани употребата на приложението от държавни служители

Платформата TikTok може да бъде забранена на територията на САЩ, ако не смени собствеността си, предават световните медии. Приложението за споделяне на видео, собственост на китайската компания ByteDance, е обвинено, че представлява риск за националната сигурност чрез данни, събрани от милиони потребители.

Снимка: iStock

За искането за промяна на собствеността беше съобщено най-напред в The Wall Street Journal (WSJ), a по-късно потвърдено за BBC News от TikTok.Компанията казва, че принудителната продажба няма да промени потоците от данни или достъпа.

 

Белият дом все още не е отговорил на искането на BBC News за коментар.Години наред американски служители изразяват опасения, че данните от популярното приложение могат да попаднат в ръцете на китайското правителство. Според WSJ, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън иска ByteDance да се освободи от TikTok, за да е налице раздяла с Китай.

 

 

Вестникът каза, че Комитетът по чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS), който наблюдава рисковете за националната сигурност, единодушно е препоръчал ByteDance да се откаже от TikTok. Говорител на TikTok  не оспорва казаното в статията на WSJ и потвърдждава, че е бил потърсен от CFIUS.

Говорителят обаче каза, че информацията е преувеличена и не е ясно какво на практика означава „отчуждение“.

Снимка: iStock

„Ако защитата на националната сигурност е целта, продажбата не решава проблема: промяна в собствеността няма да наложи никакви нови ограничения върху потоците от данни или достъпа“, казва говорителят на TikTok. „Най-добрият начин да се отговори на опасенията за националната сигурност е с прозрачната, базирана в САЩ защита на американските потребителски данни и системи.“

TikTok събира огромни количества данни за своите потребители, подобно на Instagram и Twitter.

Той може да взема биометрични данни от потребителите и има достъп до данни за местоположението. Страхът е, че информацията може да бъде предадена на китайското правителство. Платформата беше забранена за употреба от служителите на администрацията EK и Канада, очаква се забрана да бъде въведена и във Великобритания.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии