Илон Мъск търси втори човек, на когото Neuralink да постави мозъчен имплант

Илон Мъск търси втори човек, на когото Neuralink да постави мозъчен имплант
 

Първото изпитание на Neuralink върху хора обаче не премина напълно гладко

 

Компанията Neuralink на Илон Мъск е готова да постави своя чип в главата на друг човек, съобщава Business Insider.

Снимка: Reuters

Милиардерът заяви, че стартъпът за мозъчни импланти вече търси втория човек, който да получи импланта "Телепатия" на Neuralink, след като устройството беше успешно имплантирано на първия пациент по-рано тази година. 

"Neuralink" приема кандидатури за втория участник. Това е нашият кибернетичен мозъчен имплант "Телепатия", който ви позволява да управлявате телефона и компютъра си само с мисъл", публикува Мъск в X.

"Никой по-добре от самия Ноланд (Арбо) не може да ви разкаже за първия", добави той.

Снимка: Getty Images

Компанията Neuralink, която миналата година получи разрешение за започване на изпитания върху хора, представи първия реципиент на своя мозъчен имплант през март. 

30-годишният Ноланд Арбо, който е парализиран от врата надолу след инцидент при гмуркане, описва невронния интерфейс като "променящ живота", тъй като му позволява да сърфира в интернет, да публикува в социалните мрежи и да играе видеоигри само с мисъл.

Първото изпитание на Neuralink върху хора обаче не премина напълно гладко. Миналата седмица компанията съобщи, че някои от малките нишки, които устройството използва за връзка с мозъка, всяка от които е по-тънка от човешки косъм, са се изместили от мястото си няколко седмици след операцията.

Тази неизправност е намалила ефективността на импланта и компанията е обмисляла да го премахне напълно.

Арбо каза пред Bloomberg, че "малко се разплакал", когато започнал да забелязва забавяне между мислите си и компютърния курсор. 

В публикация в блога си Neuralink съобщи, че е направила промени в импланта на Арбо, които са му позволили отново да работи ефективно. 

Стартъпът може да не се бори да привлече кандидати за последното си изпитване върху хора. Съобщава се, че хиляди хора са проявили интерес към премахването на част от черепа им и поставянето на мозъчен чип, когато Neuralink започна да набира персонал през септември миналата година. 

Съобщава се, че планира да оперира 11 души тази година и се стреми към повече от 22 000 потребители до 2030 г., съобщава Bloomberg.

 

Тагове

@

Бизнес Видео Подкаст