15 странни факта за самолетите, които не знаете

15 странни факта за самолетите, които не знаете

С напредване на технологиите тези прекрасни изобретения стават все по-модерни

 

Самолетите са средство за превоз на пътници и товари, познато на хората от много години. С напредване на технологиите тези прекрасни изобретения стават все по-модерни. Има обаче и някои малко известни факти за самолетите, които не знаете. Ето 15 от тях: 

Самолетите могат да бъдат фиксирани с лента

Вярно е! Авиомеханиците могат да използват специален вид лепило, наречено скоростна лента, за да фиксират самолета, според “Вашингтон Поуст”. Според Федерална авиационна администрация на САЩ, подобна практика трябва да се използва само „за временни или дребни ремонти на неструктурни компоненти на самолета.“ 

Някои самолети имат скрити стаи 

Някога чудили ли сте се къде отива екипажа на вашия полет, ако сте на дълъг път?! Всъщност, служителите се насочват към отделението за почивка, според CNN. Подобни малки стаи или капсули имат самолети като “Боинг 787” и “Еърбъс А350”. 

Снимка: Летище София
Черните кутии всъщност не са черни 

Устройствата, които съхраняват информацията за даден полет, се наричат черни кутии. Оказва се обаче че те не са черни. Цветът им е оранжев. Това е така, за да се забелязват по-лесно, според специалистите. С други думи, те се открояват и са по-лесни за намиране. 

Най-мръсната част от самолета е... 

Масите с подноси. Точно така! Нещо, на което се храните, съдържа най-много микроби, според MathTravel. Проучване показва, че те имат приблизително 2155 единици, образуващи се колонии от бактерии на 2.5 см. срещу 265, измерени на бутона за измиване в тоалетната на самолета. 

Кислородните маски не са толкова полезни 

Ако смятате, че вашата кислородна маска може да издържи на всякакви кризисни ситуации във въздуха, тогава грешите. Според доклад от 2006 г. на Борда за разследване на въздушните произшествия и авиационната безопасност, маските в “Боинг 737” са показали само 12-минутен приток на кислород.  

Кацането е най-опасната част от полета

По данни на “Боинг”, най-опасната част от полета е приземяването на самолета. Между 2007 г. и 2016 г. 24% от всички произшествия са настъпили по време на последния подход, а други 24% - по време на достигането до земната повърхност. 

Пътуването със самолет е доста безопасно

Времето за кацане е около 5% от времетраенето на един полет. Според анализ на Airline Rating, едва 11% от фаталните инциденти между 2007 г. и 2016 г. са настъпили по времето, когато самолетът е бил във въздуха. Така, че определено може да се каже, че този транспорт е доста безопасен. 

Най-големият самолет в света е...

“Антонов Ан-225” е произведен в края на 80-те години на 20-ти век от Авиационния научно-технически комплекс “Антонов“, в Украйна и до февруари 2022 г. е най-големият самолет в света. Оказва, че това е и тежкият самолет - внушителните 591.7 тона. Според Best Life, той е по-тежък от 12 кашалота. 

Най-опасното място в самолета е...

През 2015 г. списание “Тайм” установява, че най-опасното място за сядане по време на полет са седалките в средата на самолета. Там смъртността при инцидент е до 39%. Най-безопасните места в случай на катастрофа са в задната част на машината (б.а. - 32% смъртност). 

Не използвайте предоставените одеяла

От проучване на "Уолстрийт Джърнъл" от 2017 г., става ясно, че някои авиокомпании почистват одеялата си само веднъж на всеки 30 дни. Това може и да се е променило след пандемията от коронавирус, но все пак не поемайте рискове. По-лесно е да си вземете пуловер или шал преди полета, в случай, че ви захладнее след това.

Баните в самолета наистина не се заключват

Въпреки че си мислите, че може да заключвате вратата на тоалетната, стюардесите могат да отворят всяка тоалетна отвън, според Thrillist. Това означава, че наистина трябва да бъдете внимателни.  

Цветовете в повечето самолети не са избрани случайно

Според Travel & Leisure, синьото е предпочитаният цвят за интериора в самолетите от повечето авиокомпании, заради успокояващото му въздействие. Освен това, този цвят е символ на компетентност, надеждност и интелигентност - неща, които всеки екипаж и самолет трябва да притежават.  

Пилотите ядат различна храна

Може би сте чували, че по време на полет пилотите консумират различна храна. Според “Reader’s Digest”, всичко това започва след инцидент с двама пилоти, които се разболяват по време на пътуване между Бостън и Лондон, което принуждава самолетът да се върне.  

Малките дупки около прозорците имат предназначение

Отново според “Reader’s Digest”, прозорците в самолетите са съставени от няколко стъклени панела и малки дупки в долната им част. Те служат за намаляване на натиска от напрежението върху средния панел по време на полета. 

Светлините в основната част на самолета се намаляват не само за сън

Светлините в самолета, където се намират пътниците, не се намаляват само за сън. Това всъщност е важна предпазна мярка, която позволява на очите ви да се приспособят към външното осветление в случай, че трябва да намерите авариен изход.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст