1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Защо украсата за Китайската Нова година е в червен цвят?

Защо украсата за Китайската Нова година е в червен цвят?

Ето какви са ритуалите, които се спазват по време на празника

Китайската Нова година, известна още като Лунна Нова година или Пролетен фестивал, е най-важният празник в Китай и голямо събитие в някои други страни от Източна Азия. В последните години този празник се чества и в други краища на света.

Китайската нова година е празникът, който празнува началото на новата година по традиционния китайски лунно-слънчев календар. Китайската нова година 2024 се пада в събота, 10 февруари. Датата се променя всяка година, но винаги е някъде в периода от 21 януари до 20 февруари.

Традиции и празници на китайската Нова година

Регионалните обичаи и традиции се различават значително, но споделят една и съща тема: изпращане на старата година и посрещане на късмета и просперитета на новата година. Основните дейности за китайската Нова година включват:

  • поставяне на декорации
  • принасяне на жертви на предците
  • семейна вечеря със семейството в навечерието на Нова година
  • даване на подаръци
  • фойерверки и гледане на танци с лъв и дракон

 

Почистване и декориране на къщи с червени неща
Хората украсяват къщите с червени фенери и куплети върху червена хартия. Хората почистват домовете си основно преди Пролетния празник, който символизира измитането на лошия късмет от предходната година и подготовката на домовете им за късмет.
 
Червеното е основният цвят за фестивала, тъй като се смята, че червеното е благоприятен цвят за лунната Нова година, обозначаващ просперитет и енергия, които отблъскват злите духове и негативността. Червени фенери висят по улиците; червени куплети и новогодишни снимки са залепени на вратите. Форма на китайската литература, куплетът варира по съдържание и стил и може да бъде поетично и калиграфско изкуство. Някои куплети изразяват искрената любов на хората към родината, други описват красотата на природата, а трети предават максима или най-добри пожелания за следващата година.
Червеното е традиционният цвят на Хан - доминиращата етническа група в Китай - който означава добро състояние, късмет, жизненост, празнуване и просперитет. Особено по време на китайската Нова година хората в страната се украсяват в червени дрехи, за да стимулират късмета и да прогонят злите духове.

Историята на китайските куплети
Китайските куплети произхождат от Петте династии (907–960) и стават повсеместни при династиите Мин (1368–1644) и Цин (1636–1912), в Китай и Виетнам, Северна Корея, Япония и Сингапур. Било е обичай да се окачват талисмани от прасковено дърво на вратите на домовете, за да се прогонят злите духове по време на Пролетния фестивал още отпреди династията Цин (221–207 г. пр.н.е.). Сега куплетите се използват по подобен начин.

Говори се, че най-ранният куплет е написан от Мън Сю (919–965), крал на държавата Хоушу (934–965) по време на Петте династии (907–960), и гласи: „Новата година се радва на големи празненства; щастлив празничните звуци призовават трайни пролетни благословии."
Ето някои от куплетите, които се използват за късмет и които и вие може да ползвате като пожелание към себе си:
  • Широкото море позволява на рибите да скачат; високото небе позволява на птиците да летят.
  • Планината от книги има път и усърдието е пътят; морето от учене няма край и упоритата работа е лодката.
  • Разстоянието тества силата на коня; времето разкрива сърцето на човека.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии