1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Защо мин.-председателката на Исландия и още десетки хиляди жени няма да отидат на работа днес?

Свят

Този протест е първата целодневна стачка на жените от 1975 г. насам

Десетки хиляди жени в Исландия, сред които и министър-председателят Катрин Якобсдотир, отказват да работят днес, предава BBC.

"Kvennafri", или почивният ден за жените, е обявен в знак на протест срещу разликата в заплащането на мъжете и жените и насилието, основано на пола. 

Особено засегнати са областите, в които жените са мнозинство от работниците, като здравеопазването и образованието.
Планираният протест е първата целодневна стачка на жените от 1975 г. насам.

"Този ден няма да работя, както очаквам да направят и всички жени (в кабинета)", заяви исландският премиер Якобсдотир пред уебсайта mbl.is преди протеста. 

Якобсдотир заяви, че нейното правителство проучва как се оценяват професиите, в които преобладават жените, в сравнение с областите, в които традиционно доминират мъжете.
По данни на Исландския учителски съюз жените съставляват по-голямата част от учителите на всички нива на образователната система, включително 94 % от учителите в детските градини.
Около 80 % от работещите в Националната университетска болница на Исландия, най-голямата в страната, са жени.

Световният икономически форум (СИФ) класира Исландия като най-добрата страна в света по отношение на равенството между половете за 14 поредни години. Страната обаче не е напълно равнопоставена, тъй като WEF ѝ дава обща оценка от 91,2 %.
Вулканичният остров, който е една от най-слабо населените държави, се нарежда на 14-то място в света по икономическо участие, под страни като:

  • Либерия,
  • Ямайка;
  • Норвегия.

През 1975 г. около 90 % от жените в Исландия стачкуват, за да подчертаят значението им за икономиката. Стачката накара парламента на страната да приеме закон за равно заплащане през следващата година. 

През 2015 г. бившият исландски президент Вигдис Финбогадотир заяви пред BBC, че стачката през 1975 г. е била "първата стъпка за еманципацията на жените в Исландия", която е проправила пътя й да стане първата жена, демократично избрана за държавен глава в света през 1980 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии