
Абу Даби е най-сигурният град в света
Столицата на ОАЕ не е отстъпвала лидерската си позиция от 2017 г.
В някои държави цените са се повишили с 70%
Светът усеща пряко последиците от климатичните промени – не само чрез жегите, но и през джоба. Ново изследване показва, че екстремното време вече е ключов двигател на растящите цени на храните в глобален мащаб, с последици както за пазарите, така и за общественото здраве, предава CNN.
Проучване, ръководено от д-р Максимилиан Коц от Суперкомпютърния център в Барселона, проследява 16 случая в 18 държави между 2022 и 2024 г., при които краткотрайни, но интензивни горещи вълни, суши или поройни дъждове са довели до внезапни скокове в цените на основни хранителни продукти. Според учените времето е било „толкова екстремно, че надхвърля всички исторически прецеденти преди 2020 г.“, а последиците са усетими в търговските вериги, на пазарите и в домакинствата.
Примери от различни континенти подчертават глобалния характер на явлението. В Южна Корея цената на зелето е скочила с 70% през септември 2023 г., след безпрецедентна гореща вълна месец по-рано. Подобна е ситуацията и в Европа – зехтинът поскъпва с 50% за година след продължителни суши в Италия и Испания. В Мексико, тежка суша доведе до скок в цените на плодовете и зеленчуците. Дори Япония, със стабилна аграрна система, отчита 48% повишение в цената на ориза след най-горещото лято от 1946 г. насам.
Най-драстичният пример идва от Западна Африка. В началото на 2024 г. Гана и Кот д'Ивоар – които осигуряват почти 60% от световния добив на какао – преживяват гореща вълна, повишила температурите с 4°C заради климатичните промени. Глобалните цени на какаото се покачват с колосалните 280% до април. Такива екстремни промени в регионалния климат имат световен ефект върху цените, показвайки колко крехка е хранителната верига в условия на климатична нестабилност.
Изследването подчертава, че скоковете в цените на здравословни храни като плодове, зеленчуци и зърнени култури, могат да изострят социалните неравенства. По-бедните домакинства са принудени да се откажат от питателни, но скъпи продукти в полза на по-евтини, често нездравословни алтернативи – тенденция, която допринася за здравословни проблеми като недохранване, диабет и сърдечни заболявания.
Повишените цени на храните усилват общата инфлация, което може да доведе до социално напрежение и политически нестабилности, особено в уязвими региони. „Хората усещат тези промени пряко – цените на храните са вторият най-често посочван ефект от климатичните промени след самите горещини“, казва Коц. Така климатичните явления се превръщат в политически фактор с нарастващо значение.
Експерти предупреждават, че това е само началото. Според Тим Бентън от Университета в Лийдс, светът върви към „нова нормалност“, белязана от постоянна нестабилност и кризи, свързани с разходите за живот. Въздействието на екстремните метеорологични събития върху цените на храните се усилва от международни търговски конфликти и геополитически напрежения, което прави ситуацията още по-непредсказуема и тревожна.
Заключенията от изследването идват в навечерието на международната среща на ООН в Адис Абеба, посветена на устойчивостта на глобалната хранителна система. Очаква се световните лидери да обсъдят как да се адаптират земеделието и пазарите към новите климатични реалности. Един от изводите е ясен – докато светът не постигне нетни нулеви емисии, екстремните метеорологични условия ще продължат да застрашават продоволствената сигурност и икономическата стабилност.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN
Столицата на ОАЕ не е отстъпвала лидерската си позиция от 2017 г.
МС иска от НС спешен прием на промените в Закона за еврото
Сингапур е първото място за втора поредна година