1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Защо Белгия не се отказва от вноса на руски диаманти?

Свят

Полша и балтийските държави настояват диамантите да бъдат включени в следващия кръг от санкции на ЕС

Спокойната разходка из диамантения квартал на Антверпен отнема само пет минути. На това място, в мрачния квартал на втория по големина град в Белгия, преминават 86% от необработените диаманти в света. В невзрачните бетонни офиси на Антверпен пристигат скъпоценни камъни на милиарди години от далечните мини в Ботсвана, Канада, Южна Африка, Ангола и Русия, пише The Guardian.

Въпреки жестоката война в Украйна, която спря търговията за милиарди долари, Белгия продължава да внася диаманти от Русия, макар и в много по-малки количества.

ЕС спря да внася руски въглища, постепенно премахва повечето руски петрол и спря да купува множество руски стоки, включително злато, хайвер и водка. И все пак диамантите не влизат в списъка със санкции. Пропускът е още по-фрапантен, тъй като търговията засяга само една държава-членка на ЕС – Белгия, която винаги е заявявала, че няма да блокира вноса.

Търговията продължава въпреки моралния натиск от президента на Украйна Володимир Зеленски. Мирът струва „повече от всички диаманти“, каза той пред парламента на Белгия през март.

Размените продължиха, въпреки че руската диамантена компания Alrosa се контролира от руската държава. Русия и република Якутия, огромният северен сибирски регион, в който се намират повечето мини на компанията, заедно притежават 66% от Alrosa. Главният изпълнителен директор на Alrosa, Сергей Сергеевич Иванов, беше един от първите олигарси, които бяха санкционирани от САЩ в първия ден от инвазията на Русия в Украйна. Баща му Сергей Борисович Иванов, бивш министър на отбраната на Русия, се смята от Вашингтон за един от най-близките съюзници на Владимир Путин.

Освен това компанията е финансирала бойна подводница B-871, наречена Alrosa.

Полша и балтийските държави отново настояват диамантите да бъдат включени в следващия кръг от санкции на ЕС, който високопоставени служители обещаха преди края на годината.

Междувременно САЩ забраниха вноса на непромишлени диаманти от Русия, докато Обединеното кралство наложи санкции на Alrosa през март. Но нито една страна няма толкова голям център за търговия с диаманти като Белгия.

Антверпен търгува с диаманти от 15 век. Около 1700 компании и 4500 дилъри купуват и продават от компактния диамантен район, според търговската асоциация на Световния диамантен център в Антверпен. Изправен пред силна конкуренция от Индия и Близкия изток, градът на река Шелд се гордее със своите пионери занаятчии и търговци.  пръстени, висулки и дрънкулки по целия свят.

Преди нахлуването в Украйна 25% от необработените диаманти, преминаващи през Антверпен, идваха от Русия. През 2021 г. Белгия е внесла руски диаманти за 1,8 милиарда евро (1,6 милиарда британски лири) и 1,2 милиарда евро през първите осем месеца на 2022 г., според статистика от националната банка на Белгия.

През юни 2022 г. търговията се е покачила рязко до 393,8 милиона евро, след което рязко спадна. През август 2022 г. Белгия е внесла руски диаманти на стойност 35,9 млн. евро в сравнение с 215,4 млн. евро през същия месец на 2021 г., което е 83% спад на годишна база.

Натискът на правителството на Белгия да се спре с търговията на диаманти от Русия, не се нрави особено на работещите в сферата.

Диамантената индустрия в Антверпен твърди, че този курс на действие ще предизвика изселване на дилъри на диаманти от Антверпен към Близкия изток и Индия, страни, които все още търгуват с Русия. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии