1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Скандалният диамант "Кохинор" разбуни духовете преди коронацията на Камила

Свят

Камъкът е част от короната на Елизабет II

Кохинор (Koh-i-noor), което на персийски означава "Планина от светлина", не е нито най-големият диамант в света, нито най-красивият, но може би е най-скандалният. За мнозина в Индия това винаги е представлявало унижението на колонизацията, пише "The guardian".

На 3 юли 1850 г. кралица Виктория е посетена от двама членове на Източноиндийската компания. Те й предават диамант, който тя определя като "най-големият на света". Въпреки несъвършенствата си диамантът отидва на Голяма изложба, където е описан като „историческата емблема на завоеванието в Индия“. В последствие диамантът намира мястото си в короната на кралицата.

Според мнозина камъкът е прокълнат и носи смърт и отчаяние на много мъже, които са го притежавали или са искали да го притежават. Затова той се използва само от жени, членове на кралското семейство. В хронологичен ред той е бил носен от кралиците Виктория, Александра, Мария и Елизабет II.

Скъпото бижу е в центъра на политически противоречия с Индия от години. Откакто кралица Елизабет II почина на 8 септември, Индия настоява за връщането на прочутия скъпоценен камък. Сега скандал отново назрява заради коронацията на Камила.

Според британски медии източник от двореца е обяснил, че първоначалният план винаги е бил кралицата консорт да бъде коронясана с короната на кралица Елизабет, кралицата майка. Всъщност споразумение в този смисъл е било публично споделено още през 2015 г., няколко месеца преди 90-ия рожден ден на покойната кралица.

Малко данни за самия диамант

Кохинор е 105,6 карата с овална форма. Той е оценяван на 591 милиона долара и се смята, че е открит в мините Колур в съвременния индийски щат Андхра Прадеш между 12 и 14 век. Бил е притежание на няколко индийски династии преди да попадне в британската колониална империя.

През годините той преминава в ръцете на редица играчи, носейки със себе си мъки и трагедии на много хора в Делхи, Кабул и Лахор.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии