1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Заради свръхпроизводство в тази страна изкореняват милиони лозя

Свят

В средата на 2023 г. петият по големина износител на вино в света е имал на склад над 2 млрд. литра

 

Австралийските фермери изкореняват милиони лозя на фона на пренасищането с вино, съобщава Reuters.

Милиони лозя се унищожават в Австралия, а десетки милиони други трябва да бъдат изкоренени, за да се ограничи свръхпроизводството, което срина цените на гроздето и застраши препитанието на лозарите и винопроизводителите

Спадът на потреблението на вино в световен мащаб засегна особено тежко Австралия, тъй като най-бързо намалява търсенето на по-евтините червени вина, които са най-големият ѝ продукт, както и в Китай - пазарът, на който тя разчиташе за растежа си до последните години. 

По последни данни в средата на 2023 г. петият по големина износител на вино в света е имал на склад над два милиарда литра, или продукция за около две години, и част от нея се разваля, тъй като собствениците бързат да се освободят от нея на всяка цена. 

"Само толкова дълго можем да отглеждаме една реколта и да губим пари от нея", казва четвъртото поколение лозар Джеймс Кремаско, докато гледа как жълти багери изкореняват редовете лозя, които дядо му е засадил близо до югоизточния град Грифит.

Около две трети от австралийското винено грозде се отглежда в напоявани вътрешни райони като Грифит, чийто пейзаж е оформен от техниките за отглеждане на лозя, донесени от италианските мигранти, пристигнали около 50-те години на миналия век. 

Тъй като големите производители на вино като Treasury Wines  и Accolade Wines на Carlyle Group се преориентират към по-скъпи бутилки, които се продават по-добре, районите около Грифит изпитват затруднения, а необраното грозде изсъхва по лозите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии