1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$60,080.8

Ядрените технологии могат да установят дали пенливото вино е автентично

Ядрените технологии могат да установят дали пенливото вино е автентично

Вина, произвеждани в разични региони, често могат да бъдат етикетирани като шампанско

"Истината е във виното", гласи известна латинска сентенция, но може ли шампанското, с което сте посрещнали Нова година да е фалшиво? 

Шампанското е пенливо вино, произведено във винен регион в историческата провинция Шампан във Франция от специфични сортове грозде. За създаването му се използват специфични методи, включително вторична ферментация, за получаване на "балончетата".  Ядрените технологии могат да открият фалшиви напитки, както и да гарантират, че шампанското на вашата маса е истинско, казват от Международна агенция за атомна енергия (МААЕ). 

Вина, произвеждани в разични региони, често могат да бъдат етикетирани като шампанско. 

Хранителни продукти от различни места имат характерни изотопи и учените анализират тези "отпечатъци", за да потвърдят дали виното идва от мястото, посочено на етикета.  

Фалшификаторите използват различни сортове грозде в тяхното вино и по-евтини съставки като вода и захар или използват методи на производство, които се различават от тези при направата на истинско шампанско. 

Това означава, че качеството и съставът на напитката не са същите като на оригиналната такава.  

Чрез измерването на изотопи като въглерод, водород или кислород експерти могат да идентифицират добавена захар или вода, както и дали "балончетата" са резултат от вторична ферментация или са добавени чрез други методи. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии