1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Второто по големина находище за редкоземни елементи е открито в Турция

Свят
 

До този момент редкоземните елементи идваха от Китай

Докато Европа се бори да се откаже от руската енергия, друг основен проблем остава почти пълната зависимост на континента от Китай по отношение на редкоземни елементи за захранване на прехода към чиста енергия, казва нов анализ на DW.

Правителството в Анкара обяви този месец откриването на огромно находище от редкоземни елементи, които, когато бъдат обработени, могат да бъдат използвани за производството на електрически превозни средства, вятърни турбини и слънчеви панели.

След сондиране в продължение на повече от десетилетие, турски геолози изчислиха, че район близо до северозападния град Ескишехир има около 694 милиона тона редкоземни метали, което го поставя на второ място след находището от 800 милиона тона в Китай.

Редкоземните елементи всъщност не са толкова оскъдни, но те са прикрепени към други метали, така че рафинирането им е сложен процес. Минералите често се озовават в магнити, които се използват в търговски и военни технологии.

Турция остава недоволна от качеството

Докато Турция вярва, че новото й находище е достатъчно, за да задоволи световните нужди за 1000 години напред, липсата на яснота относно класа или качеството на металните елементи кара много анализатори да се чудят.

„Ако претендират за толкова голямо находище, биха направили много сондажи и биха знаели какво е съдържанието“, каза пред DW Кристофър Екълстоун, директор и минен стратег в британската изследователска къща Hallgarten & Company.

Дейвид Мериман, изследователски директор Rare Earths в глобалната консултантска фирма Wood Mackensie, каза пред DW, че турското находище вероятно съдържа редкоземните елементи лантан и серум, които „в момента са в значително свръхпредлагане“, а не „най-редкият вид в търсенето за употреба във високотехнологични магнити за ефективност."

Британският геолог Катрин Гуденау наскоро каза пред списание Wired, че находището в Турция вероятно ще се превърне в около 14 милиона тона редкоземни оксиди, по-малко от една трета от изчисления ресурс на Китай.

Снимка: iStock
Доминирането на Китай застрашава сигурността на ЕС и САЩ

В момента Китай доставя около четири пети от редкоземните материали в света и е отговорен за около 98% от вноса на Европейския съюз на редкоземни магнити – около 16 000 тона годишно.

Най-големите оператори във веригата за доставки в Китай са държавни или силно субсидирани, което поддържа разходите за произведени в Азия магнити с около една трета по-ниски от техните европейски еквиваленти.

Монополът на Китай породи опасения в Брюксел, Берлин и Вашингтон, че редкоземните елементи могат да бъдат използвани като лост от Пекин в търговски и геополитически спорове. През 2010 г. Китай забрани износа на метали за Япония в териториален ред.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън тази седмица каза, че Вашингтон желае да намали своята „прекомерна зависимост“ от китайските редкоземни метали, обвинявайки Пекин, че използва „принуда за натиск върху редица страни, чието поведение не одобрява“.

Преди две години ЕС създаде Европейския алианс за суровини, за да насърчи държавите-членки да диверсифицират източниците на първични суровини, включително редкоземни метали, от трети страни. Усилията за укрепване на регионалните вериги за доставки се засилват след смущенията, причинени от пандемията от COVID-19.

Турция се нуждае от икономически подем

Ако депозитът е толкова ценен, колкото твърди Анкара, той ще даде на турския президент Реджеп Ердоган допълнително влияние върху неговите съюзници в НАТО и ще помогне за стимулиране на проблемната турска икономика, която „куца“ от една валутна криза към друга от 2018 г. насам.

Това обаче не е първият път, когато една от прокламациите на Ердоган е посрещната със скептицизъм. Преди две години Анкара обяви огромно откритие на природен газ в Черно море, което според турския лидер ще намали огромните сметки за внос на енергия на страната.

Анализаторите се съмняват дали резервът, около 320 милиарда кубически метра ще бъде толкова голям, колкото се прогнозира първоначално, или дали газовото находище ще бъде пуснато в експлоатация до 2023 г., както беше обещано.

Стратегическото значение за Запада е толкова голямо, че много други потенциални проекти за редкоземни метали надхвърлиха потенциала си през последните години, за да се опитат да стимулират инвеститорския интерес.

Eccelstone отбеляза, че по време на последния бум на редките земни елементи преди десетилетие "много от големите открити находища са били с твърде нисък клас, твърде изолирани или металургията е грешна и затова са останали в земята."

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии