1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Турция очаква рекорд в сватбения си туризъм до края на 2022 г. 

Свят
 

Минималният бюджет за събитие започва от 100 хил. долара и достига до 5-6 млн. долара според нуждите на младоженците

Над 1000 двойки от страните от Персийския залив, Индия и Пакистан се очаква да се оженят тази година в Турция. Това ще допринесе до над 500 милиона долара приход за страната от сватбен туризъм, смятат представители на сектора, цитирани от Daily Sabah.

Сватбеният туризъм е един от най-важните приходи от туристическата индустрия. Турция, която отново стана популярна в дестинациите за сватби след двугодишна пауза, успя да достигне цифри от 2019 г. само през първите седем месеца на годината.

Смята се, че 2019 г., която счупи рекордите както по отношение на броя на сватбите, така и по приходите, ще бъде надмината до края на тази година. Представителите на сектора се стремят да наредят Турция сред първите 10 страни по дестинации за сватби. 

Основателят на Турската асоциация за международни събития (TUED) и член на европейския борд на Международната асоциация за събития на живо (ILEA) Мелтем Тепелер заяви, че броят на сватбите е доста голям от началото на годината. 

Тепелер отбеляза, че над 1000 двойки ще си кажат "да" в Турция.

„Организираме три различни събития: парти за добре дошли, вечер на къна и сватба. Минималният бюджет за събитие започва от 100 000 долара и достига до 5-6 милиона долара според нуждите на младоженците. Годишният принос към икономиката на страната ще надхвърли минимум 500 милиона долара“, обясни тя.

Снимка: iStock

Тепелер подчерта, че са получили най-много заявки от страните от Персийския залив за организиране на сватба в Турция, а Ливан, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Иран са в челната тройка, следвани от Индия и Пакистан.

Тя отбеляза, че сватбите са много важни за индийците и те обичат лукса.

„Ето защо сватбите за двойки от Индия струват милиони долари. Гостите са между 100 и 1000 и те остават поне три дни“, каза тя.

Гостите на сватбата, които предпочитат по-луксозните хотели, харчат между 1000 и 1500 долара на ден само за настаняване и храна, а ако се включи и бюджетът за пазаруване, дневните разходи могат да достигнат 4-5 хиляди долара. 

От бранша вече са започнали да получават и запитвания за сватби през 2023 г., а някои двойки вече са подписали и договори за сватбеното тържество и събитията около него. 

“Смятаме, че ще поставим нови рекорди през следващата година, освен ако нещо не се обърка“, каза още Тепелер.

Тя подчерта, че Турция все още не е в Топ 10 на сватбените дестинации, като най-големият конкурент е Дубай. 

Истанбул се очаква най-популярното място за сватби в Турция, много харесвани са хотелите край Босфора, но има и запитвания за сватби в селска обстановка. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии