1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

В коя страна правото да притежавате кола струва 106 хил. долара?

Свят

Възстановяването след пандемията доведе до рекордно високи цени на системата за квоти за превозни средства в Сингапур

За да притежава автомобил в Сингапур, купувачът трябва да участва в търг за сертификат, който сега струва 106 хил. долара, тъй като възстановяването след пандемията доведе до рекордно високи цени на системата за квоти за превозни средства в града-държава, пише Reuters. 

Сингапур има 10-годишна система за "сертификат за право на ползване" (COE), въведена през 1990 г., за да контролира броя на превозните средства в малката държава, в която живеят 5,9 милиона души и която може да бъде прекосена за по-малко от час. 

Квотата, която се предлага чрез търг, превърна града в най-скъпия град в света за закупуване на автомобил, като за голям автомобил се увеличи повече от четири пъти спрямо цените от 2020 г. в сряда до рекордните 146 002 сингапурски долара (106 376,68 щатски долара). 

Снимка: Pexels

През 2020 г., когато по-малко хора в Сингапур шофираха, цената на падна до около 30 000 сингапурски долара; увеличаването на икономическата активност след COVID доведе до повече покупки на автомобили, докато общият брой на автомобилите по пътищата е ограничен до около 950 000. Броят на наличните нови сертификати зависи от това колко стари автомобила са дерегистрирани

Рязкото покачване на цените прави автомобилите недостъпни за повечето сингапурци от средната класа, което накърнява това, което социологът Тан Ерн Сер нарича "сингапурска мечта" за възходяща социална мобилност - да имаш пари в брой, жилище и автомобил.

Средната годишна заплата на домакинствата в Сингапур е 121 188 сингапурски долара.

Сингапурците са засегнати от постоянната инфлация и забавящата се икономика и някои продават автомобилите, които са купили, когато цените на сертификатите са били ниски, за да реализират печалба. 

Снимка: Pexels

"Необходимо е да се намали стремежът на хората от постигане на "добър живот" към задоволяване с "достатъчно добър живот"," казва Тан.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии