1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Украйна ще строи ядрени реактори с наши съоръжения, какво ще й дадем?

Украйна ще строи ядрени реактори с наши съоръжения, какво ще й дадем?

Сделката предстои да бъде финализирана, каза Иван Хиновски

Преди три дни стана ясно, че Украйна ще строи 4 нови ядрени реактора, като 2 от тях ще бъдат с българско оборудване. Тогава ураинският министър на енергетиката Херман Галущенко заяви, че страната му възнамерява да започне изграждането на четири ядрени реактора през лятото или есента, за да компенсира загубените енергийни мощности поради войната с Русия.

Два реактора ще бъдат базирани на руско оборудване, което Украйна иска да внесе от България, а другите два ще използват западна технология на Westinghouse. Всички реактори ще бъдат изградени в атомната централа Хелмицки в Западна Украйна, каза Галушченко.

"Сделката за българските съоръжения все още не е приключила. В скоро време ще има процес на крайни преговори между България и Украйна по темата", каза пред businessnovinite.bg председателят на Българския енергиен и Минен Форум Иван Хиновски.

"Сделката касае целия ядрен остров от неосъществената АЕЦ "Белене". Това включва всички устройства, парагенератор и много други неща. Украйна има нужда от това оборудване, смятам, че това е добра сделка и за двете страни. При нас това оборудване е абсолютно излишно", добави Хиновски.

По думите му успоредно с изграждането на блоковете VVER-1000 от съветската ера, Украйна иска да започне подготвителни строителни работи за  два модерни западни блока AP-1000, също в „Хмелницки“.

Българският парламент вече разреши продажбата на двата ядрени реактора за проваления проект „Белене“ на Украйна, като определената минимална цена е 1.2 милиарда лева. Толкова страната плати на руската компания „Атомстройекспорт“ за оборудването. Хиновски обаче смята, че Украйна е в позиция да иска по-добра цена и всичко е въпрос на договаряне.

Откакто стана независима през 1991 г., Украйна е построила три ядрени реактора. Три атомни централи на територията, контролирана от Киев, произвеждат повече от 55 процента от необходимата на Украйна електроенергия, докато най-голямата европейска атомна електроцентрала Запорожие беше превзета от руските сили.


Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии