1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

България ще даде около 3 млрд. лв. държавни гаранции за изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

България ще даде около 3 млрд. лв. държавни гаранции за изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
 

Тепърва предстои да се уточни от кои банки ще се търси финансиране

Предвижда се България да даде около 3 млрд. лева за държавни гаранции за изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", каза министърът на енергетиката Румен Радев по повод заложените в проектобюджета нови заемни споразумения във връзка с финансиране на проект "Изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на площадка №2 на АЕЦ "Козлодуй" (7 блок) в размер до левовата равностойност на 1 500 417 089 евро.

Министър Радев уточни, че това не е капиталов разход.

"Смисълът на тези държавни гаранции е да могат да подпомогнат проектната компания при договарянето на финансирането с финансови институции и с банки, за да има най-добрите възможни лихвени условия, такси и други условия", заяви министърът. Държавната гаранция е необходима за вземане на заеми от страна на проектната компания за строежа на новата ядрена мощност по технологията AP-1000 на "Уестингхаус", каза БНР. 

Все още не е ясно колко ще струва изграждането на 7-и блок, министърът отговори, че първо трябва да се получи техническият доклад (на "Уестингхаус"), който трябва да е готов до април 2024 г. Радев обясни, че това ще има отношение към ядрената част от инженеринговата доставка, но не и към съпътстващата част и строителството. Ще се подготви и информационната стая, за да бъдат поканени участниците в проекта, допълни енергийният министър.

Тепърва предстои да се уточни от кои банки ще се търси финансиране. Министърът посочи, че очаква банката да не бъде една, защото проектът е голям.

"Държавата трябва да бъде собственик на тези съоръжения", изтъкна Румен Радев.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии