1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Тази нощ Юпитер е бил най-близо до Земята за първи път от 1963 г.

Свят

В тази позиция има около 590,6 млн. километра между Земята и Юпитер

Юпитер ще направи най-близкото си приближаване до Земята от 59 години насам на 26 септември, според НАСА, съобщава CNN.

Най-голямата планета в нашата слънчева система, газовият гигант Юпитер, е в позиция, така че Земята да е точно между него и слънцето, каза Трина Л. Рей, заместник научен ръководител на мисията Europa Clipper в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния.

Снимка: NASA

Космическата агенция първоначално каза, че Юпитер ще направи най-близкото си приближаване до Земята от 70 години, но коригира изявлението си, след като откри грешката, каза говорител на НАСА.

В тази позиция има около 590,6 млн. километра между Земята и Юпитер, според НАСА. Юпитер е на около 965,6 млн. километра от родната ни планета в най-отдалечената си точка, каза космическата агенция.

Снимка: NASA

Близката инфрачервена камера на Webb (NIRCam) изобразява обекти в близкия инфрачервен диапазон от 0,6 до 5 микрона, така че Нептун не изглежда син през Webb. Всъщност газът метан толкова силно абсорбира червената и инфрачервената светлина, че планетата е изглежда доста тъмна при тези близки инфрачервени дължини на вълната, с изключение на местата, където има облаци на по-виока надморска височина. Такива облаци от метан и лед са изпъкнали като ярки ивици и петна, които отразяват слънчевата светлина, преди тя да бъде абсорбирана от метана.

Юпитер е в опозиция на всеки 13 месеца, продължителността на времето, необходимо на Земята да обиколи Слънцето спрямо Юпитер, според EarthSky.

Нито Земята, нито Юпитер обикалят около слънцето в перфектен кръг, което прави всяко засичане на малко по-различно разстояние, каза Рей, който също е изследовател на НАСА за Радар за оценка и сондиране на Европа.

Снимка: NASA
Как да гледате

Юпитер ще изглежда по-ярък и по-голям в небето. Газообразната планета се появи на небето около залез слънце и изглеждаше перлено бяла с просто око, каза Патрик Хартиган, професор по физика и астрономия в университета Райс в Хюстън.

На небето са се виждали и три или четири от луните на Юпитер, включително Европа.

Тези кратери са се образували от удар на метеорит на Марс на 5 септември 2021 г., първият открит от InSight на НАСА. Направено от Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА, това подобрено цветно изображение подчертава праха и почвата, нарушени от удара, в синьо, за да направи детайлите по-видими за човешкото око.

Снимка: NASA
Оставащи събития през 2022 г.

Тази година се оачакват още три пълнолуния:

9 октомври: Луната на Хънтър

8 ноември: Боброва луна

7 декември: Студена луна

Индианските племена имат различни имена за пълните луни, като „луната на изсъхващата трева“ на племето Шайени за тази, която се случва през септември, и „пукащите дървета“ на племето Арапахо за пълнолунието, което се случва през декември.

Уловете пика на тези предстоящи събития от метеоритен дъжд по-късно тази година, според ръководството за метеоритен дъжд за 2022 г. на EarthSky:

Дракониди: 8-9 октомври

Ориониди: 20-21 октомври

Южни Тауриди: 5 ноември

Северни Тауриди: 12 ноември

Леониди: 17-18 ноември

Джеминиди: 13-14 декември

Урсиди: 22-23 декември

Ще има още едно пълно лунно затъмнение и частично слънчево затъмнение през 2022 г. Частичното слънчево затъмнение на 25 октомври ще бъде видимо от хората в части от Гренландия, Исландия, по-голямата част от Европа, Североизточна Африка и Западна и Централна Азия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии