1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

НАСА подготвят технология за отбрана на планетата и искат да гледате сблъсъка

Технологии

Целта на теста е да докаже, че космически кораб може да бъде автономно навигиран

Тестът за двойно пренасочване на астероиди (DART) на космическата агенция ще тества технология за защита на Земята срещу бъдещи астероиди и комети чрез умишлено блъскане в астероид, който не представлява заплаха за Земята. Той се движи с около 15 000 мили в час. Целта е луната на по-голям астероид, наречена Dimorphos, която е широка около 525 фута.

Целта на теста е да докаже, че космически кораб може да бъде автономно навигиран до определен астероид и целенасочено да се блъсне в него, разпадайки се при удар и променяйки скоростта и пътя на обекта. Учените имат за цел да измерят тази промяна с помощта на телескопи, поставени на Земята.

Мисията не отразява напълно сюжета на научно-фантастичен филм за бедствие като "Армагедон", тъй като има за цел да отклони астероида, вместо да го унищожи напълно.

НАСА планира да предава на живо цялото събитие на 26 септември и кани обществеността да се включи на уебсайта на агенцията, Facebook, Twitter или YouTube.

Учените изстреляха малката сонда за 330 милиона долара миналата есен, изпращайки я да пътува на близо 7 милиона мили от Земята. Тя носи друг малък космически кораб, наречен LICIACube, който ще бъде освободен от DART 10 дни преди удара в опит да заснеме сблъсъка и произтичащите отломки.

Снимка: iStock

Понастоящем астрономите изчисляват, че има около 25 000 близки до Земята астероида с размери 500 фута или повече. Надяваме се, че DART ще предостави критични данни, за да помогне на изследователите в подготовката за бъдещ астероид, който може да има катастрофално въздействие върху нашата планета, ако случайно го открият.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии