1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Скорошни хранителните епидемии, които ни карат да настръхваме

Скорошни хранителните епидемии, които ни карат да настръхваме

Някои от тях са довели и до смъртни случаи

Хранителните епидемии са страшни, особено ако се окажете въвлечени в такава. Някои хора се разболяват, а други завършват в болница или на смъртно легло. Виновниците обикновено са листерия, салмонела или Е. коли. Най-тревожното е, че тези епидемии обикновено продължават с години.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) разполагат с известия за епидемии на различни места.

2016 до 2020 г.: корейски гъби еноки

Гъбите са участвали в епидемии от хранителни заболявания три пъти от 2020 г., като два от случаите включват гъби еноки. Една от най-големите грешки, които можете да направите с гъбите, е да не ги варите достатъчно дълго. Проучване в приложната микробиология показва, че гъбите са най-безопасни за ядене след готвене на висока температура за най-малко 12 минути.

Инцидентът с хранително отравяне с гъби еноки в няколко държави се случи между юни 2016 г. и юни 2020 г. и имаше сърцераздирателен резултат. Според CDC от 36-те души, които са се разболели в щатите, 86% от тях (31) е трябвало да бъдат отведени в болница. Шест от жертвите са били бременни, когато гъбите са ги разболели, две от тях са загубили плода си. Четирима от хоспитализираните пациенти са починали.

Оказа се, че източникът на болестите са внесени от Корея гъби еноки, които се продават под различни фирмени етикети. Гъбите еноки в този случай носят бактерията Listeria monocytogenes.

2020: Калифорнийски листни зеленчуци

През последните няколко години имаше достатъчно огнища на патогени, включващи листни зеленчуци и смеси от салати, за да направят салатите малко по-малко привлекателни, отколкото бяха преди. Има осем в списъка на CDC с епидемии от хранителни патогени между 2020 г. и януари 2024 г. в САЩ.

Най-лошият инцидент с отравяне с зеленолистна храна през 2020 г. се е случил между 6 юни и 25 октомври. CDC посочва, че епидемията е обхванала 12 щата, като повечето от заболяванията са се случили в Калифорния. От 32 души, които са съобщили, че са се разболели от зеленолистните, близо 47% (15 души) са попаднали в болница. Един човек е развил състояние, което причинява бъбречна недостатъчност, а друг е починал.

Виновникът за това огнище беше E. coli 0157:H7, който Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) свърза с листни зеленчуци от централното крайбрежие на Калифорния. Замърсяването изглежда идва от оттичане от изпражненията на говеда, пасящи в полета близо до ферма за производство. Министерството на земеделието на САЩ идентифицира едрия рогат добитък като вероятен виновник за непрекъснатите епидемии от E. coli в листни зеленчуци от тази област всяка есен от 2017 г. насам. FDA прие план за действие за листни зеленчуци, за да се опита да предотврати повторение на това замърсяване. 

2020: Лукът на Thomson International

Лукът е бил източник на хранителни емидемии два пъти между 2020 г. и януари 2024 г. И двете са отговорни за разболяването на хиляди хора. За щастие нито една от епидемиите не доведе до смъртни случаи. Патогенът, отговорен за избухването на болестта по лука през 2020 г., беше Salmonella Newport.

2021: Морски дарове

Морските дарове са сред храните, които често биват заразени с бактерии. Значително замърсяване на морски дарове разболя 115 души в 15 щата между 11 май и 16 октомври 2021 г. Записите на CDC показват, че повече от 17% (20 от тях) са хоспитализирани. За щастие в този случай няма смъртни случаи. Разследващите откриха щам на Salmonella в производствената база на Northeast Seafood Products в Колорадо. По стечение на обстоятелствата повечето от хората, които са се разболели, са живели или са посещавали Колорадо. Докато някои от морските дарове бяха сготвени, други продукти бяха под формата на суши. Тъй като заразяването е станало в производството, компанията изтегля 16 морски продукта, за които смята, че е най-вероятно да са влезли в контакт с бактериите, открити в съоръжението. Тези артикули варираха от сьомга и треска до риба монах и пикша.

2018-2023: Праскови, нектарини и сливи

Три вида костилкови плодове – праскови, нектарини и сливи – бяха източник на няколко епидемии от болести между 2018 г. и 2023 г. След шест години на случаи на хора, които от време на време се разболяваха тежко, след като ядоха един от тези плодове, служителите изглежда са открили източника на проблемът.

Между август 2018 г. и август 2023 г. CDC съобщава за 11 заболявания в седем щата, които са свързани със замърсени праскови, нектарини и сливи. Всички до един се разболяха (близо 91%) трябваше да отидат в болница за лечение, а един човек почина.

Прасковите, нектарините и сливите са носители на Listeria monocytogenes. Избухването доведе до изтегляне на няколко плода от HMC Farms, които също използват името на марката Signature Farms. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии