1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Селищата около ивицата Газа: Житницата на Израел търси жители

Селищата около ивицата Газа: Житницата на Израел търси жители

Според данни на профсъюза 75% от зеленчуците, консумирани в Израел, идват от Ивицата Газа

По-голямата част от израелските жители на селищата около Ивицата Газа не искат да се върнат да живеят там, тъй като тези райони са станали уязвими за атаки от палестинската съпротива.

Репортаж на британския вестник Guardian, цитиран от "Денар" показа интервюта със семейства, избягали на 7 октомври миналата година от околните селища на ивицата Газа към Тел Авив и Ейлат на Червено море. Тези семейства вярват, че завръщането не е опция в бъдеще.

Снимка: iStock (Архив)

Тези селища се състоят от около 50 квартала, известни като "Ивицата Газа", име, често споменавано след операцията Туфан ал-Акса, започната от палестинската съпротива, водена от бригадите Ал-Касам, военното крило на ислямското съпротивително движение Хамас.

Заобикалящата Ивица Газа има население от повече от 60 000 души и броят им е нараснал до над 200 000, включително някои близки градове, които са били ударени от палестински съпротивителни ракети. Сега те са се разселени или в Тел Авив, или в хотели и курорти в Ейлат.

Освен че са първата отбранителна линия на Израел срещу Ивицата Газа, тези селища са и основни доставчици за израелските пазари в секторите на селското стопанство и животновъдството.

Снимка: iStock (Архив)
Важна област

Данните от Съюза на израелските фермери показват важността на земята около Ивицата Газа за сигурността на селскостопанските храни за израелския пазар.

Според данни на профсъюза 75% от зеленчуците, консумирани в Израел, идват от Ивицата Газа, заедно с 20% плодове и 6,5% мляко.

Територията около ивицата Газа е известна като "градинския квартал на Израел", който освен рибни стопанства съдържа и птицеферми и животновъдни ферми.

В продължение на десетилетия Израел е налагал тежки ограничения върху палестинските земи в ивицата Газа срещу тези израелски селища и не позволява на палестинските фермери да експлоатират земите си, в допълнение към излагането на тези райони на бомбардировки при всяка военна операция срещу Ивицата Газа.

Снимка: Reuters

Въпреки че Министерството на земеделието на Израел обяви пълния си ангажимент да подпомогне фермите около Ивицата Газа и е отпуснало 2,5 милиона шекела (625 000 долара) в подкрепа на своите фермери, миналият опит на фермерите показва, че връщането там може да не е опция в бъдеще.

Фермери от населени места в околностите на Ивицата Газа се оплакват от неизпълнените обещания на Министерството на земеделието, което по-рано им обеща подкрепа в размер на 770 милиона шекела като част от реформата на вносните мита, но не я получиха.

Преселване

Израелското правителство, оглавявано от Бенямин Нетаняху, се опасява от сериозността на изявленията на заселниците, че завръщането им в тези селища не е опция и споменава като един от сценариите предоставянето на финансови стимули и освобождаване от данъци за тези, които искат да се върнат там.

Израел многократно е прилагал това решение, за да насърчи израелците да живеят в построени селища на Западния бряг през последните три десетилетия.

Въпреки че има друга хипотеза, която не се радва на подкрепата на много експерти в Израел, а това е, че всички райони около ивицата Газа са превърнати в земеделски земи и жилища за повече от 25 хиляди азиатски работници, активни в селскостопанския сектор.

Според доклади, публикувани от Israel Broadcasting Corporation и израелския вестник Globes, повечето азиатски работници са се завърнали в родните си страни с избухването на конфликта с Ивицата Газа, в момент, когато работодателите се оплакват от недостиг на работна ръка в селскостопанския сектор.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии