1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

САЩ налагат 100% мита върху китайските електрически коли

Свят

Електроколите, които към настоящия момент се облагат с 25% мита, може да поскъпнат драстично

Администрацията на Джо Байдън има готовност да обяви нови търговски срещу Китай, съобщава The New York Times, като се позовава на източници. Очаква се мярката да засегне китайските електрически автомобили, наред и други стоки, включително полупроводници.

Електроколите, които към настоящия момент се облагат с 25%, ще бъдат със 100% тарифи, което би ги направило потенциално скъпи.

Снимка: Reuters

Този ход идва на фона на нарастващата загриженост в администрацията, че усилията на Байдън да даде тласък на местното производство на продукти за чиста енергия могат да бъдат подкопани от Китай, който наводнява световните пазари с евтини соларни панели, батерии, електрически превозни средства и други продукти.

Дългоочакваните мита са резултат от четиригодишен преглед и анализ на налозите, които президентът Доналд Тръмп наложи върху китайски внос за над 300 млрд. долара през 2018 г. Очаква се повечето от тарифите на Тръмп да останат в сила, но наследникът му Байдън планира допълнителни действия.

Снимка: Reuters

Байдън неведнъж е изразявал загриженост относно китайските електромобили, като е твърдял, че операционните им системи, които са свързани онлайн и предават информация, ги превръщат в рискови за националната сигурност. По-рано тази година той предприе стъпки, с които да се опита да блокира влизането на тези коли в Съединените щати.

Президентът се стреми да засили натиска върху Китай и да демонстрира готовността си да защити американското производство преди да се изправи срещу опонента си Тръмп на президентските избори през ноември.

Снимка: iStock

Съдбата на китайските мита е обект на интензивни дебати в Белия дом, откакто Байдън встъпи в длъжност, като икономическите и политическите съветници често се сблъскват с мнението как да се действа.

Но тази година Пекин започна да увеличава производството на същите продукти - електрически превозни средства, литиеви батерии и слънчеви панели - в които администрацията на Байдън инвестира милиарди долари, за да започне да произвежда в Съединените щати.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии