1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Русия може да консервира повредените газопроводи "Северен поток"

Свят

Три от тръбите бяха спукани от необясними взривове

 

Скъсаните подводни газопроводи на Русия "Северен поток" ще бъдат запечатани и консервирани, тъй като няма спешни планове за ремонта или повторното им активиране, казаха източници, цитирани от Reuters.

„Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, всеки от които се състои от две тръби, бяха изградени от контролирания от държавата „Газпром“. Компанията изпомпваше 110 млрд. кубически метра природен газ годишно до Германия под Балтийско море.

Три от тръбите бяха спукани от необясними взривове през септември, а една от тръбите на „Северен поток 2“ остава непокътната.

"Газпром" каза, че е технически възможно повредените тръби да се поправят, но двама източници, запознати с плановете, казаха, че Москва вижда малка перспектива отношенията със Запада да се подобрят достатъчно в обозримо бъдеще, за да са необходими тръбопроводите.

Снимка: Reuters

Източник, запознат с плановете, потвърди, че заинтересованите страни обмислят консервация. Това най-вероятно би означавало запечатване на спуканите краища и поставяне на покритие в тръбите, за да се предотврати по-нататъшна корозия от морската вода.

Кой взриви тръбопроводите?

Москва твърди, без да предоставя доказателства, че Западът стои зад взривовете. Миналия месец Белият дом отхвърли като "пълна измислица" публикация в блога на американския разследващ журналист Сиймор Хърш, в която се твърди, че Вашингтон е отговорен.

Разследванията от Дания, Германия и Швеция все още не са приключили.

„Северен поток 1“ така или иначе беше неактивен от края на август, когато беше спрян за поддръжка, но така и не беше рестартиран, защото Русия и Западът започнаха да спорят по темата за наложените санкции.

Снимка: EPA

„Северен поток 2“ беше завършен през септември 2021 г., когато напрежението с Русия нарастваше и имаше проблеми, защото германските регулатори отказаха да го сертифицират. Тогава Берлин замрази проекта дни преди Москва да изпрати въоръжените си сили в Украйна на 24 февруари миналата година.

Руският президент Владимир Путин предложи да се използва последната неповредена връзка на тръбопровода, но Германия, която сега желае да прекрати зависимостта си от Русия, отхвърли идеята. Полша също спря да купува руски газ.

Снимка: Reuters

В момента Русия изнася само около 40 млн. кубични метра газ на ден за Европа през Суджа на границата между Украйна и Словакия.

Външният министър Сергей Лавров каза, че Москва се надява да създаде газов хъб в Турция, който да замени балтийския маршрут и вече няма да разчита на Запада като енергиен партньор.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии