1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Швеция откри следи от експлозиви до "Северен поток"

Страната потвърди съмненията за "саботаж"

Разследването на изтичане на газ от два подводни тръбопровода, свързващи Русия с Германия, е открило следи от експлозиви, което потвърждава, че става въпрос за "саботаж", съобщи Шведската прокуратура, цитирана от CNBC.

Снимка: Reuters

Шведски и датски следователи разследват вълна от детонации на тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2 на 26 септември, които изпратиха газ и видими бълбукания на повърхността на Балтийско море.

Експлозиите предизвикаха изтичания на газ на четири места - две в териториите на икономическа зона на Дания и две в тези на Швеция.

Шведската прокуратура заяви в изявление, че „остатъци от експлозиви са идентифицирани върху няколко от иззетите предмети“.

Работата продължава, "за да могат да се направят сигурни заключения за инцидента".

„Продължаващото предварително разследване трябва да покаже дали някой може да бъде заподозрян и по-късно открит“, се казва в съобщението.

Снимка: iStock

Мнозина в Европа подозират, че изтичането на газ от "Северен поток" е резултат от нападение, особено след като това се случи по време на ожесточеното енергийно противопоставяне между Европейския съюз и Русия.

Кремъл многократно отхвърли твърденията, че е саботирал проходимостта на тръбопроводите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии