Прогноза на Световната банка: Тази година икономиката на Украйна ще нарасне с 3,5%

Прогноза на Световната банка: Тази година икономиката на Украйна ще нарасне с 3,5%

Някои от факторите за ръста са по-стабилното електроснабдяване, увеличените държавни разходи, продължаващата донорска подкрепа и др.

Икономиката на Украйна вероятно ще нарасне с 3,5% тази година след свиване от 29,1% през 2022-ра - годината, когато Русия нахлу в страната, съобщава БНР. Това е прогнозата в новите икономически оценки на Световната банка за нововъзникващите пазари и развиващите се икономики в региона на Европа и Централна Азия. За целия регион се очаква растеж от 2,4 на сто тази година, става ясно още от доклада. 

Икономическият растеж на Украйна, която от миналата година се защитава заради руската война срещу нея, ще отбележи ръст благодарение на по-стабилното електроснабдяване, увеличените държавни разходи, продължаващата донорска подкрепа, по-добрата реколта и пренасочването на част от износа през западните граници на страната, смятат от Световната банка.

Растежът на икономиката в целия регион ще се ускори, като подобрените прогнози отразяват доброто представяне на разкъсваната от войн Украйна и на страните от Централна Азия, както и устойчивостта на потреблението в Турция. В Русия също се очаква по-добър растеж, като прогнозата е свързана със скока на държавните военни разходи и социалните трансфери. 

Ако се изключат Русия и Украйна, икономиката на региона се очаква да нарасне с 3% през тази година, изчисляват от Световната банка. Въпреки това растежът остава слаб спрямо дългосрочните средни стойности преди пандемията. Като цяло растежът в половината от страните в Европа и Централна Азия се очаква да се забави или да остане почти без промяна през тази спрямо предходната година.

През 2024-25 г. се очаква растеж от 2,6% годишно на фона на слаба експанзия в Европейския съюз – най-големият търговски партньор в региона, висока инфлация, още по-затегнати финансови пазари и страничните ефекти от войната на Русия срещу Украйна, смятат още от Световната банка.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст