Украйна увеличава износа на хранителни стоки през септември

Свят

Търговските посредници съобщават, че основните стоки, които се изнасят са рапица, слънчоглед и пшеница

Украйна, която трябва да изнася свръхреколтата си от зърно и растително олио, е увеличила сухопътния си износ през септември, съобщава БТА. 

"Спайк броукърс" (Spike Brokers) обяви, че 514 000 метрични тона селскостопански стоки са били изнесени от товарни автомобили през септември спрямо 506 000 тона през август.

"Около 35 на сто от автомобилния износ е преминал през пропускателните пунктове на границата с Полша. Около 25 на сто от износа преминава през границата с Румъния", съобщи "Спайк броукърс" в съобщение в приложението "Телеграм".

Търговските посредници съобщиха, че основните стоки, които се изнасят са рапица, слънчоглед и пшеница. 

Компанията очаква, че обемът може да нарасне допълнително, ако Варшава отвори вътрешния си пазар за украински хранителни стоки.

Отношенията между Украйна и Полша се влошиха, откакто Варшава забрани вноса на украински хранителни стоки, за да защити своите фермери, въпреки че все още позволява транзита по суша на украински стоки през Полша до други страни. 

Украйна продължава да се опитва да стигне до споразумение с Варшава в спора за ограниченията върху вноса, наложени от полското правителство преди парламентарните избори на 15 октомври. 

Полша и други източноевропейски страни обикновено не са големи пазари за украинското зърно, но доставките за тези страни нараснаха значително, след като блокадата на украинските черноморски пристанища лиши Киев от традиционни пазари в Африка, Азия и Близкия изток. 

"Отмяната на вносните бариери от източноевропейските страни може да доведе до увеличение на сухопътния износ до почти 1 милион тона месечно или 12 милиона тона годишно", заявиха търговските посредници. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст