1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Свят

Той беше поразен при битката за украинското летище Хостомел

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. най-големият и единствен по рода си самолет в света е унищожен, пише Business Insider. 

Извършил първия си полет през декември 1988 г., Ан-225 "Мрия", което на украински означава "мечта", е построен по време на съветското управление от киевската компания "Антонов" с цел да превозва космическия кораб "Буран" на СССР - точно както Боинг 747 в САЩ с космическата совалка на НАСА. 

Снимка: Reuters

Поръчан е и втори самолет "Мрия", но след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. строежът на самолета продължава и към 2009 г. той е завършен на около 70% - все още не е завършен.

Самолетът прави своя световен дебют на авиоизложението в Париж през 1989 г., като прелита с орбиталния апарат Buran на гърба си.  Но разпадането на СССР означава, че времето на "Мрия" в съветската космическа програма е краткотрайно. 

Легендарният самолет изпълнява няколко мисии в началото на 90-те години, но в повечето случаи престоява в Украйна, след което през 2001 г. е възроден като търговски товарен самолет.

Снимка: Getty Images

Ан-225 ще изпълнява тези функции за Antonov Airlines през следващите 21 години, преди тази дейност да приключи внезапно преди 19 месеца по време на битката за украинското летище Хостомел - събитие, при което гордостта на нацията е унищожена от руските сили.

Снимка: Getty Images

В хода на преговорите за възстановяване на Ан-225 авиокомпанията  обяви, че това ще струва около 502 млн. долара. 

Свръхголемият капацитет на Mriya го прави особено удобен за пренасяне на предмети с неудобни размери, като вятърни турбини, 50 автомобила и дори военен танк. 

Снимка: Getty Images

Тежестта на огромния самолет се поддържаше от общо 32 колела - 28 в главния колесник в седем реда по четири и четири под носа.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии