1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Представлява ли радиоактивната вода във "Фукушима" трайна заплаха?

Представлява ли радиоактивната вода във "Фукушима" трайна заплаха?

Учени са притеснени, че не се знае достатъчно за въздействието на тритият върху природата и човека

 

Силно радиоактивна вода е изтекла наскоро от машина за пречистване на замърсена вода в ударената от цунами атомна електроцентрала "Фукушима", въпреки че мониторингът на радиацията според съобщенията не показва въздействие върху външната среда досега.

Операторът на централата, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), каза, че водата, част от която може да е проникнала в земята, се смята, че е съдържала 220 пъти стандартното ниво на радиоактивни вещества, което трябва да бъде докладвано на правителството.

Според TEPCO 10 от 16-те клапана на машината, които е трябвало да бъдат затворени, са били оставени отворени. Резултатът е, че водата може да е навлязла във вентилационен отвор, през който е изтекла от съоръжението, капейки надолу към земята.

Компанията планира да премахне почвата, до която се смята, че е достигнала изтеклата радиоактивна вода. 

Снимка: Reuters

Сривът в централата "Фукушима" на 11 март 2011 г., който беше причинен от земетресение и последвалото цунами, беше най-лошата ядрена авария в света след катастрофата в Чернобил през 1986 г. Днес се навършват 13 години от трагедията.

Десетки хиляди жители около централата във "Фукушима" получиха заповед да евакуират домовете си или избраха да го направят. Около 18 500 души са загинали или са в неизвестност в североизточна Япония, много от тях са убити от цунамито.

Няколко работници, назначени в завода, се разболяха от рак, след като бяха изложени на радиация, и получиха обезщетение от правителството, тъй като случаите бяха признати за професионални заболявания.

Ново проучване обаче подчертава как решението на японското правителство да започне изпускането на съхраняваната радиоактивна вода – решение, одобрено от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) – предизвика научен и обществен дебат, като се има предвид потенциалът му да причини вреда на околната среда за десетилетия напред, пише phys.org.

Пишейки в списанието Environmental Science and Technology, изследователите казват, че водата не може да се съхранява за неопределено време поради продължаващия риск от земетресения и цунами в региона.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии