1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Колко ще ни струват новите реактори на АЕЦ "Козлодуй"?

Колко ще ни струват новите реактори на АЕЦ "Козлодуй"?

Въглищните централи не могат да си продадат тока, защото е много скъп, каза Георги Касчиев

Двата реактора на АЕЦ "Козлодуй" към момента работят нормално. Всички количества електроенергия се търгуват на борсата. Този, който предложи най-ниска цена, той получава поръчката. В същото време обаче нашите въглищни централи плащат непосилни цени за въглеродните емисии и те няма как да предлагат ниска цена. Въглищните ни централи не могат да продадат тока, който произвеждат точно по тази причина", каза в предаването "Лице в лице" ядреният експерт Георги Касчиев.

Според него има неяснота относно цената на новите реактори на "Козлодуй". "Информацията на правителството един нов американски реактор на "Козлодуй" ще струва 6 млрд. долара, тоест двата ще струват 12 млрд. долара. Фактите обаче сочат друго. В Америка два такива реактора струват 35 млрд. долара. Така че към момента не е ясно точно каква ще е цената", коментира той.

Касчиев е категоричен, че в тези геополитически условия АЕЦ "Белене" е неизпълним. Ако беше изрпълнен "Белене" реакторите щяха да дават 4 хиляди мегавата. Продукцията му щеше да бъде непечеливша, смята енергетикът. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии