1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Подводните пирамиди - какво са те и кой ги е построил?

Подводните пирамиди - какво са те и кой ги е построил?

Учени все още спорят за произхода на тези феномени

Подводната археология е на около сто години. За това време изследователите са извършили много удивителни открития. В различните краища на света са намирани загадъчни съоръжения, които приличат на древноегипетските пирамиди. 

Езерото Рок се намира на четиридесет километър на изток от Медисън, щата Уисконсин. Водата в него е мътна при лошо време и нищо не се вижда.

Но през 1936 година при хубаво време мъж на име д-р Морган прелитал със спортния си самолет над водоема и видял под водата очертанията на три големи обекта. Той намалил височината и пред погледа му се разкрили отчетливи силуети на пирамиди. След тази случка от Рок се заинтересували археолози от цял свят.

Под водата била открита каменна стена, която, при обикалянето й придобила пирамидална форма. След това никой не можел да открие пирамидите, макар че имало много гмуркачи. Едва десетина години по-късно пристигнали археолози с най-модерна техника и изследвали цялото езеро квадрат по квадрат, докато открили първата пирамида. 

Сградата била с правилна форма и имала правоъгълна основа с размери девет на десет метра. Тя със сигурност е творение на човешки ръце, категорични са археолозите.

Снимка: YouTube
През 1985 година до японския остров Йонагуни инструкторът по гмуркана Кихачиро Аратаке се натъкнал на странен обект, който се състоял от каменни платформи с геометрични орнаменти.

Конструкцията приличала на пирамидите на древните шумери. Оказало се, че тя има прилика със светилището Мачу Пикчу, построено от инките в Южна Америка. 

Как обаче храм на инките се е оказал край бреговете на Япония, не е ясно. Все пак става въпрос за култура, която се е появила на друг континент.

Има твърдения, че съдейки по внушителния му размер, това е бил голям град, който е бил потопен при някакъв катаклизъм. Професор Масааки Кимура, геолог от университета Рюкюс на Окинава намерил множество доказателства в полза на тази теория. При своите изследвания на това, което той смята за древен град, ученият открива подобия на надписи и рисунки, възможно и останки от статуи. Сталактитите и сталагмититите, открити от професора в подводните пещери, биха могли да се образуват, ако тези пространства са били над водата известно време.

 

Неотдавна поредната пирамида бе намерена на дъното на китайското езеро Фусян. Тя е висока деветнадесет метра, направена е от каменни плочи и има стълбовидна структура. На дъното на езерото са открити още десетина подобни обекти.

На дъното на много морета и океани са откривани подводни пирамиди. Тези пирамиди, които се намират в различни кътчета на планетата, са направени от един и същи материал – от много дебело стъкло или материал, подобен на стъклото. Такива пирамиди са намирани в района на Бермудския триъгълник.

Там са открити две подводни гигантски пирамиди, чиито размери са по-големи от пирамидата на Хеопс в Египет. Двете пирамиди са построени от неизвестен материал, който прилича на дебело стъкло. Според изчисленията на учените те са построени преди около един век. 

Не е ясна технологията, по която са изработени пирамидите, които се намират много дълбоко под водата.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии