1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Намериха остатък от древен живот върху рубин на 2,5 млрд. години

Свят

Ето какво казват учените по случая

Учени от Университета Ватерло откриха графит, важен компонент за органичния живот, върху рубин на 2,5 милиарда години, открит в Гренландия. Констатациите на екипа бяха публикувани в списанието Ore Geology Reviewsq пише USA Today.

Въпреки че не винаги въглеродът е показателен за живот, видът, открит в рубина, съдържа изотопи, което показва, че атомите му някога са били част от жив организъм.

Повече от 98 процента от всички въглеродни атоми имат маса от 12 единици атомна маса, казват изследователите в изявление, но някои въглеродни атоми имат по-тежка маса от 13 или 14 единици атомна маса.

„Живата материя се състои от по-леките въглеродни атоми, тъй като те отнемат по-малко енергия, за да се вградят в клетките“, казва в изявлението Крис Якимчук, професор по науки за Земята и околната среда във Ватерло и водещ изследовател на проекта, включващ рубина.

Когато рубинът се е образувал за първи път, животът на Земята не е бил толкова разнообразен, колкото е днес, а е бил ограничен до микроорганизми и водорасли.

След анализ на скъпоценния камък, екипът на Якимчук установи, че този графит, съдържащ се в рубина, не е просто връзка с древния живот: присъствието му може да е било необходимо за образуването на рубина на първо място.

„Графитът променя химията на околните скали, за да създаде благоприятни условия за растеж на рубини“, казват изследователите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии