1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Еврото вече е официалната валута в Хърватия

Свят

България се учи от опита й

От днес страната, която влезе последна в Евросъюза през лятото на 2013 година, става член на "Клуба на богатите". Хърватия е двадесетата държава в Еврозоната.

Снимка: iStock

От 1 януари всички сметки в хърватски куни автоматично се прехвърлят в евро. За целта ще се използва фиксиран курс: 1 евро = 7,53450 хърватски куни.

 За да се улесни достъпа до пари в брой има едномесечен период, от 15 декември до 15 януари, през който тегленето на пари от банкомат на банка, различна от тази, която е издала картата, се извършва без такса. 

Смяната на куни в брой  се извършва по фиксирания курс, а от 1 януари до 31 декември 2023 година банките в Хърватия ще извършват услугата безплатно. От 2024 година обмяната на пари в брой ще остане безплатна само в Хърватската национална банка. 

До 14 януари ще се плаща и в евро, и в куни

В първите две седмици на новата година плащанията ще могат да се осъщестяват в двете валути -  в куни, и в евро. След това еврото остава единствената официална валута в Хърватия.

За да бъде по-плавна смяната на хърватската куна с евро, от септември отбелязването на цените в двете валути – в куни и  евро, стана задължително за всички сфери на бизнеса. Изключение имаше само за лицата, които продават стоки и услуги на щандове и пейки, било то на пазари или в търговски центрове. Повечето търговски вериги въвеждат двойните етикети още през лятото.

С първите двойни етикети, дойдоха и първите недоразумения. През юли хърватските медии писаха за човек, който напълнил пазарската количка със сладоледи по 1.70, но за негова изненада, на касата се оказало, че цената е в евро (12 куни), а не в куни. 

Част от хърватите се тревожат, че с приемането на еврото, животът ще поскъпне 

Снимка: iStock

Въпреки положителните оценки от Европейската централна банка и Евросъюза, които отвориха пътя на страната към Еврозоната, част от хърватите се тревожат, че смяната на валутата допълнително ще оскъпи живота им. А животът в Хърватска вече е поскъпнал.  През ноември страната отбеляза рекордна инфлация от 13.5%. Най-много са скочили цените на храните и безалкохолните напитки, отчита държавната статистика – 19,2%. 

България и Хърватия влязоха заедно в така наречената чакалня на Еврозоната през юли 2020, а точно две години по-късно дойде и официалното потвърждение, че Хърватия ще бъде приета в Еврозоната от 1 януари 2023г. Засега България се учи от практиката в Хърватия и се надява да бъде допусната до „клуба на богатите“ от 1 януари 2024 г.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии