1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Инфлацията в Хърватия стигна рекордните 13,2%

Свят

Хърватия вече получи одобрение да бъде приета в еврозоната от 1 януари догодина

През октомври инфлацията в Хърватия нарасна до 13,2%, като това означва, че е достигнала най-високо равнище, откакто хърватският статистически институт следи показателя, предаде Хина, цитирана от БТА.

Последното високо равнище на инфлация в Хърватия беше регистрирано през септември - 12,8%.

Снимка: iStock

Цените на стоките и услугите за лично потребление са се повишили и на месечна база, като спрямо септември са нараснали с 1,3%.

https://businessnovinite.bg/bg-biznes/inflacijata-v-balgarija-ostava-visoka-i-dogodina.htmlНай-значително поскъпване на годишна база се отчита при храните и безалкохолните напитки - с 19,7%, ресторантьорските и хотелските услуги - със 17,8%, жилищата, водата, електричеството, газта и други горива - с 16,1%.

Що се отнася до поскъпването на месечна база, най-голям скок е отбелезан при цените на облеклото и обувките са скочили - с 6,9%, следвани от цените на жилищата, водата, електроенергията, газта и други горива (+2,8%) и храните и безалкохолните напитки (+1%).

Хърватия получи одобрение да бъде приета в еврозоната от 1 януари догодина и вече се готви за приемането на еврото. С нея страните в еврозоната ще станат 20. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии