1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Германия очаква цените на природния газ да останат високи поне до 2027 г.

Свят

Рискът от недостиг на газ при ниски температури все още съществува

Германия очаква цените на природния газ да останат високи поне до 2027 г., се посочва в правителствен доклад относно мерките за смекчаване на високите енергийни разходи за домакинствата.

От началото на тази година, когато беше въведена така наречената "ценова спирачка", федералното правителство в Берлин е платило общо 18 млрд. евро в помощ на уязвими клиенти. Облекчаването на енергийните цени работи, отбеляза правителството, като добави, че мерките са помогнали за намаляване на цените на енергията за потребителите и ограничаване на инфлацията, съобщава БНР.

Цените на природния газ могат обаче да се повишат през следващите месеци и да останат на високи нива в продължение на няколко години, показва анализът на немското правителството.

Миналата седмица INES, групата на германските оператори за съхранение на газ, заяви в своята актуална информация за синьото гориво през август, че Германия ще продължи да бъде изложена на риск от недостиг на природен газ до зимния сезон 2026/2027 г., освен ако не предприеме мерки за добавяне на терминали за втечнен природен газ (LNG), допълнителен капаците за съхранение на газ или газопроводни връзки.

"Без по-нататъшни инфраструктурни мерки рискът от недостиг на газ при ниски температури все още съществува и вероятно ще продължи да ни съпътства до зимата на 2026/27 г.“, каза ръководителят на INES Себастиан Блешке. Групата очаква структурно по-ниското потребление на газ да се прояви не по-рано от 2026/27 г., добави той.

Германия трябва да обмисли не само допълнителни LNG терминали, но и допълнителни капацитети за съхранение на газ или тръбопроводни връзки, за да повиши сигурността на доставките си. Германия със сигурност ще има нужда от LNG терминали за предстоящата и следващата зима, каза още Блешке.

Също миналата седмица една от най-големите германски компании за комунални услуги - E.ON предупреди, че Европа все още може да се сблъска с ценови скокове тази зима, ако внезапен недостиг на доставки съвпадне с по-ниски от нормалните температури, въпреки значително по-спокойните енергийни пазари и много по-ниските цени на едро на синьото гориво.

"Трябва да сме наясно, че ще остане в сила структурната промяна, дължаща се на руската война в Украйна и отпадането на руския газ в доставките за Европа, и следователно кризата не е приключила“, каза пред агенция Блумбърг изпълнителният директор на E.ON Леонхард Бирнбаум.

Междувременно газовите фючърси на нидерландския хъб TTF поевтиняха към края на търговията в сряда с 4% към 37,25 евро за мегаватчас, след като ден по-рано поскъпнаха рязко с 16% обратно над нивото от 40 евро, а в началото на днешната търговия дори достигнаха 42,60 евро за мегаватчас.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии