1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Legatum Prosperity Index: Инструментът, с който проверяваме в коя страна е най-добре да емигрираме

Свят

Съдейки по информацията, България се справя добре в повечето категории и е привлекателна за чужденците

 

Преди да започнем, трябва да се зададе един много важен въпрос.

Какво представлява Legatum?

Институтът Legatum (Легатум) се намира в Лондон. Това е мозъчен тръст, предназначен да образова обществеността по политически, социални и икономически теми. Институтът Legatum бе създаден през 2007 г. и е бенефициент на Legatum Limited, частна инвестиционна фирма в Дубай. Компанията е основана от новозеландския бизнесмен Кристофър Чандлър. През 2002 г. Чандлър и брат му Ричард бяха четвъртите най-големи инвеститори в "Газпром".

Влизайки в уебсайта им, първото нещо, което забелязвате, е този цитат:

„Институтът "Легатум" съществува, за да насърчава просперитета на хората, семействата, общностите и нациите.“

Институтът Legatum създава Legatum Prosperity Index, инструмент, предназначен да предложи на хората представа за просперитета на различните страни. Това е полезен инструмент за хора, които искат да мигрират или да инвестират.

На официалния уебсайт на Legatum Prosperity Index може да боравите с данните по различни начини. Можете да сравнявате всички държави въз основа на оценка и ранг, да сегментирате резултатите за различните региони и да получавате подробни доклади. Всички данни в Legatum Prosperity Index са безплатни, взети от различни отдели за проучване, и няма нужда да се регистрирате.  

Разбиране на резултатите от Legatum

Когато изтегляте профил на държава, първото нещо, което ще забележите, са числата. Навсякъде има числа и графики. В началото може да е малко обезсърчаващо. Ето как работят данните.

Един доклад на Legatum Prosperity Index включва 4 различни набора от информация.

Това, което прави Legatum толкова полезен, е че предлага обща и специфична информация. Тези 4 набора от информация се използват за 3 категории.

  • Приобщаващи общества: Политическата и правна динамика на една държава, включваща теми като свободата на словото, правната дискриминация и интегритета на съдебната система.
  • Отворени икономики: Икономическото състояние на територията, с теми като защита на инвеститорите, регулиране на труда и производителност.
  • Просперитет: Хората да живеят комфортно и проспериращо, с теми като здравеопазване, образование и околна среда.

Всеки вид информация в Legatum Prosperity Index се оценява по 3 начина.

  • Ранг: Има 167 регистрирани държави в Legatum Prosperity Index. Колкото по-висок е просперитетът на една държава, толкова по-нагоре е в ранг листата. Legatum не само има ранг листа за цялата държава, но и ранг листа за всички региони на една държава.
  • Резултат: Всеки стълб, елемент и индикатор има резултат между 1 и 100. Колкото по-висока е цифрата, толкова по-развита е страната в тази категория.
  • Цветен код: Има цветен код за визуално разбиране. Зеленото показва добрите резултати, а червеното е лошите.
Снимка: Legatum

Индикаторите влияят върху елементите, елементите влияят върху стълбовете и стълбовете определят общия резултат за просперитет.

Освен че показват резултата / ранга, докладите показват и растежа на всеки набор от данни.

Бърз преглед на България

Съдейки по информацията, България се справя добре в повечето категории.

Общият ни резултат се е увеличил само с 2,9 точки в рамките на 10 години, което ни поставя на 48-ма позиция. Приобщаващите общества, отворените икономики и просперитет са имали само малки положителни промени. Положителната промяна, независимо колко е голяма или малка, винаги е важна.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии