
Космически гъби – какво ще изследва цивилният екипаж на Fram2?
Мисията ще се проведе в орбита директно над северния и южния полюс на Земята
Честите периоди на суша, наводнения и резки температурни колебания затрудняват отглеждането на чушки
Чувствате ли, че любимото ви люто ястие вече не е толкова пикантно? Не си въобразявате – оказва се, че климатичните промени не само водят до нестабилни метеорологични условия, но и намаляват лютивината на чушките, пише Bloomberg.
В продължение на три поколения семейството на Кен Ко е закупувало специален сорт люти чушки от един и същ доставчик в Югоизточна Азия, за да приготвя своите популярни сосове.
В малката си фабрика в Сингапур, екип от четирима души обработва чушките – реже ги, смесва и готви. През последното тримесечие обаче Ко е бил принуден да намали производството на своите люти сосове с 25%. Причината е, че климатичните промени не само са нарушили доставките и са покачили цените, но и значително са намалили лютивината на чушките.
„Храната е животът на хората, сосът е животът на храната“ – пише на табелата във фабриката, но с намаленото качество на чушките, компанията Nanyang Sauce вече не може да предложи същия вкус на своите клиенти.
Лютивината на чушките се дължи на капсаицина – алкалоид, който се активизира в горещ и сух климат. Заради глобалното затопляне климатът става все по-непредсказуем, с чести периоди на суша, наводнения и резки температурни колебания, които затрудняват отглеждането на чушки. Според учените климатичните промени намаляват концентрацията на капсаицин, което води до по-слаба лютивина.
„Тъй като растенията абсорбират голямо количество допълнителна влага, тя се натрупва в месестата част на плода на лютата чушка. И изведнъж пикантността намалява“, казва Крейг Крафт, агроеколог от Орегон.
Карма Бутия, учен от Централния селскостопански университет в Индия, обясни, че лютите чушки са много чувствителни към всякакви климатични промени.
„Обикновено те виреят най-добре при температури между 25°C и 30°C. Всяка промяна в тези условия може да доведе до значителни промени в тяхната лютивина“, заяви тя.
В Мексико тази година тежка суша доведе до недостиг на червени зимни халапеньо, принуждавайки известната компания Huy Fong Foods да спре производството на своя популярен лют сос Sriracha през май. В Китай, на свой ред, летни тайфуни и наводнения застрашиха реколтата, като цените на червените чушки достигнаха двегодишен връх през октомври.
„Това не е еднократно явление, а дългосрочна тенденция“, предупреждават учените, които изследват влиянието на климатичните промени върху аграрното производство.
Промените не се ограничават само до лютивите чушки. Според учените подобно е влиянието на промените в климата и върху кафето - заради прекомерните валежи то става по-горчиво, кокосовите орехи са по-безвкусни, а по-топлото време намалява киселинността на гроздето и влияе на вкуса на виното.
Не само производителите, но и ресторантите започват да усещат тези промени. Даниел Сиа, главен готвач на ресторант в Сингапур, споделя, че понякога трябва да добави с до 20% повече чушки, отколкото преди няколко години, за да постигнем същата пикантност.
Тя потвърди думите на Кен Ко, че за съжаление трябва да се „наслаждаваме на лютите чушки, докато все още ги има, защото не е ясно кога ще изчезнат“.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN
Мисията ще се проведе в орбита директно над северния и южния полюс на Земята
В бензиностанциите се въвеждат специални изисквания към касовите апарати
Някои компании все пак успяха да се пошегуват успешно през годините