1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Къщи за милиони: Надникнете в имотите на Бил Гейтс

Къщи за милиони: Надникнете в имотите на Бил Гейтс

Милиардерът притежава впечатляващо портфолио

 

Преди десет години, в интервю за The Telegraph, Бил Гейтс обсъди целта си да раздаде богатството си - което тогава струваше 65 милиарда долара, а днес възлиза на 129 милиарда долара.

„Със сигурност съм добре обгрижван по отношение на храна и дрехи“, каза той. "Парите нямат полза за мен след определена точка.", каза той.

Гейтс обаче не спомена пословичния покрив над главата си. Или, в случая на Гейтс, покриви, пише Business Insider.

Като един от най-богатите хора в света от десетилетия, съоснователят на Microsoft е изградил впечатляващо портфолио от недвижими имоти. С 275 000 акра в Съединените щати той е 42-ият по големина земевладелец в страната, според Land Report.

По-голямата част от тях - около 242 00 акра - са земеделски земи, като най-много площи са в Луизиана, Арканзас и Аризона, според Land Report.

„Инвестирах в тези ферми, за да ги направя по-продуктивни и да създам повече работни места“, каза Гейтс в Reddit Ask Me Anything миналата година. „Няма някаква грандиозна схема – всъщност всички тези решения се вземат от професионален инвестиционен екип.“

Но той също така притежава десетки имоти във Вашингтон, Калифорния, Флорида и Монтана, които са за негово лично ползване.

В продължение на три десетилетия той и бившата му съпруга Мелинда Френч Гейтс похарчиха повече от 150 милиона долара за текущото си портфолио от недвижими имоти. След развода им през 2021 г. редица имоти бяха прехвърлени от един тръст в друг — така че е трудно да се различи кой какво точно притежава, тъй като всичките им тръстове са свързани с една и съща банка в Сиатъл.

Ето преглед на многото домове на Гейтс, заедно с подробности за трансферите около развода на Гейтс. 

Къщата на Бил Гейтс в Медина

Бил Гейтс и Мелинда Френч Гейтс притежават 10,5 акра имот на брега на езерото в оживено предградие на Сиатъл.

Снимка: Getty Image

Гейтс притежава най-малко 12 парцела земя там, общо около 10,5 акра.

Закупени за около 34 милиона долара между 1988 и 2009 г., текущата комбинирана оценка на имотите в близост до езерото Вашингтон е 183,5 милиона долара.

Построен в хълм и достъпен през алея, която се чувства „като пристигаш в Джурасик парк“, според бивш стажант на Microsoft, имението, чието построяване отне седем години и 60 милиона долара, е дом на 2100 квадратни фута библиотека (с една от тетрадките на Леонардо да Винчи на рафтовете), плувен басейн с дължина 60 фута с подводна звукова система и стая с вграден батут. Основната резиденция има седем спални и 18,75 бани, според публични документи, и според съобщенията има гараж с 20 коли за неговата колекция Porsche.

Vintage Club, Индиън Уелс, Калифорния

Много от домовете на Гейтс са разположени на или близо до голф игрище.

„Бил влезе в голфа по същия пристрастяващ начин, по който се впуска във всичко друго“, каза Стив Балмър, негов съученик от Харвард и бивш главен изпълнителен директор на Microsoft, пред Time през 1997 г. 

През 1999 г. Бил купи къща за 12,5 милиона долара на територията на ексклузивния Vintage Club в Индиън Уелс, известен със своите голф игрища, проектирани от Том Фацио. Домът с шест спални сега се оценява на близо 15 милиона долара.

Клубът Vintage, чиито членове според сведенията включват милиардерите Чарлз Кох и Денис Уошингтън, струва 300 000 долара за членство и начислява още 45 000 долара годишен членски внос.

Гейтс беше забелязан в клуба през 2021 г. след развода си с Мелинда.

Кънтри клуб Дел Мар, Сан Диего

Гейтс натрупа малка империя за недвижими имоти в окръг Сан Диего и започна с имот в Ранчо Санта Фе.

Закупен през 2008 г. за 3,1 милиона долара, домът е 4300 квадратни фута и към момента на продажбата включваше винарска изба с 500 бутилки, плувен басейн със солена вода и външен бар. Това е част от охраняваната и затворена общност на територията на Del Mar Country Club, чието присъединяване струва шестцифрено число.

Снимка: Getty Image

Подобно на някои от другите имоти в портфолиото на Гейтс, къщата е прехвърлена „поради разтрогване на брак“ през 2021 г. – същата година, в която Бил и Мелинда се развеждат – според регистрите на имотите. 

Ранчо Paseana, Сан Диего

Шест години по-късно Гейтс купува близкото ранчо Paseana за 18 милиона долара. Простирайки се на 228 акра върху 4 парцела, имотът първоначално е бил ферма за коне - което има смисъл, като се има предвид кариерата на дъщерята на Гейтс Дженифър Гейтс Насар в конния спорт.

Снимка: Gates Notes

По времето, когато го купува, ранчото включва хиподрум, къща за гости, офис, апартамент на ветеринарен лекар, маслинова овощна градина и пет хамбара с жилищни помещения. 

Santaluz Club, Сан Диего

Гейтс закупи друга къща на около 10 минути от Panseana няколко седмици по-късно през 2014 г. за 3,2 милиона долара.

Къщата с площ от 5780 квадратни фута има изглед към океана и инфинити басейн. Подобно на първия дом на Гейтс в окръг Сан Диего, всичките на 15 минути път - този се намира на територията на кънтри клуб. Santaluz Club включва голф игрище и спа център.

Подобно на другите домове в Сан Диего, той беше прехвърлен между тръстове през 2021 г. – и 5% са собственост на French Family Trust, Стивън Френч и Кристин Френч – вероятно роднини на Мелинда. Това може да означава, че тя е настоящият собственик.

Къща на плажа Дел Мар, Сан Диего

Гейтс и тогавашната му съпруга Мелинда закупиха четвъртия си имот в Сан Диего-плажна къща с площ от 5800 квадратни фута, за 43 милиона долара в Дел Мар, Калифорния, през 2020 г. Година по-късно, когато се разведоха, тя беше преместена в друг тръст.

Снимка: Getty Image

Най-скъпата характеристика на имота вероятно е неговите 120 фута тихоокеанска брегова ивица, но готовото за нанасяне имение беше посочено като „един от най-известните крайбрежни съвременни къщи на плажа“ и разполагаше с джакузи за 10 души и къща за гости с две спални.

Yellowstone Club Lodge, Монтана

Отдавна се съобщава, че Бил Гейтс е член на изключителния Yellowstone Club Lodge - ски и голф клуб, скрит в Биг Скай Монтана.

Монтана е щат, който не разкрива информация, когато става въпрос за недвижими имоти, а клубът Yellowstone е много поверителен в това, което издава за своите собственици, но резолюция на окръг от 2009 г. помогна да се посочи кой дом е принадлежал на Гейтс.

Снимка: Getty Image

Парцелът, който се намира на 2,76 акра, има същия данъчен адрес като много други имоти на Гейтс и е свързан с неговия адвокат и семеен офис. Неговата оценена пазарна стойност е 29,4 милиона долара.

Няма налични снимки на дома онлайн, но регистрите на имотите показват, че основната къща е 6993 квадратни фута, с осем пълни бани, осем спални, две половин бани, сауна и домашно кино. 

Къщата се намира в квартал Andesite Ridge, който е описан като „хълм, където луксозни домове се извиват покрай планината, предлагайки уединено алпийско убежище“.

Годишните вноски на клуба бяха 41 500 долара през 2018 г., последната година, за която данните са публично достъпни, плюс още 12 000 долара за асоциацията на собствениците на имоти. Това купува достъп до 15 200 акра на клуба, повече от 100 ски писти, голф игрище с 18 дупки и спа център.

Конна база Уелингтън, Флорида

Имението на Гейтс в Уелингтън, Флорида в окръг Тони Палм Бийч е основният дом на съоръженията за конна езда на Дженифър Гейтс Насар.

Гейтс закупи имотите в продължение на три години за около 35 милиона долара. По-голямата част от земята е изключително за езда. 

В имота има най-малко две имения, едното от 6668 квадратни фута, а другото от 5716 квадратни фута, според записите.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии