Какво има в червената кутия на крал Чарлз?

Какво има в червената кутия на крал Чарлз?
 

Емблематичната кутия се предава от поколение на поколение в кралското семейство

 

Британските кралски особи вероятно знаят повече държавни тайни от което и да е семейство в историята благодарение на личните брифинги и мистериозната „червена кутия“ с тайни, доставяни ежедневно на монарха, където и да се намира.

Кралските кутии са пълни с тайни от британските разузнавателни агенции, британските правителствени министри и страните от Британската общност. Документите се изпращат чрез кабинета на личния секретар до краля или кралицата, независимо къде се намират, в заключена червена кутия. Но какво има вътре?

Ето седемте тайни на червената кутия:

1. Ерата на Виктория

По време на управлението на кралица Виктория (1837-1901), един от докладите на червената кутия се отнася до руски военни намерения, които идват от източник чрез херцога на Уелингтън. Заедно премиерът и кралицата решили, че разузнавателните данни е малко вероятно да са верни, но те не можели нито да ги потвърдят, нито отрекат. Историческа среща показа, че червената кутия на разузнаването отдавна е предшествала основаването през 1909 г. на елитната британска разузнавателна служба MI6, пише spyscape.com.

Традицията на кутията за изпращане може да бъде проследена до управлението на кралица Елизабет I (1558-1603), където терминът „изпращане“ се отнася до важно съобщение за кралицата. Модерните кутии от червена кожа и бор, използвани от кралските особи и правителството за транспортиране на държавни документи, са въведени в началото на 1840 г. при кралица Виктория.

2. Пъстра история

Защо кутиите са червени? Твърди се, че принц Алберт, съпруг на кралица Виктория, е предпочитал червеното, както е било в герба на семейството му Сакскобургготски. Други обаче смятат, че цветът отразява събитията в края на 16 век, когато Франсис Трокмортън - ключов заговорник в заговора на Трокмортън от 1583 г. за замяната на Елизабет I с Мария, кралицата на Шотландия - подарява на испанския посланик Бернардино де Мендоса червено куфарче, пълно с черни пудинги. „Беше възприето като официално съобщение от кралицата и така червеният цвят стана официалният цвят на щата“, според Barrow Hepburn & Gale, един от официалните производители на кутии заедно с Wickwar & Co.

Снимка: spyscape.com
‍3. Разузнаване и сигурност‍

Червените кутии са щамповани със златен печат с кралския шифър, монограм на управляващия суверен на страната. Всеки има уникален номер за подпомагане на идентифицирането и контрола на съдържанието и всеки получател има достъп до кодираната ключалка с оторизиран ключ. Те са проектирани да издържат. Кралица Елизабет II получаваше червени кутии всеки ден от своето 70-годишно управление, включително през почивните дни (с изключение на Коледа). Тя все още използваше червените кутии, направени за нейната коронация през 1953 г. десетилетия по-късно, каза кралското семейство през 2015 г.

4. Скандал на върха

Крал Едуард VIII (1894-1972), който абдикира през 1936 г., за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън, остави документи в червените кутии, разпръснати из неофициалната си резиденция Форт Белведере - разхвърляна следа от разузнавателни доклади, документи на кабинета и дипломатически телеграми. Американското аташе дори беше помолен да остави червени кутии в Бъкингамския дворец на връщане в Лондон. Някои от тези червени кутии всъщност бяха изгубени и за първи път в британската история бившият министър-председател Стенли Болдуин настоя на монарха да се изпращат само материали, изискващи неговия подпис, според Royal Feud на Майкъл Торнтън.

‍5. Министър-председатели и президенти‍

Кралете и кралицата не са единствените получатели на червени кутии. Документите се предоставят и на британските министър-председатели, включително Уинстън Чърчил, чиято червена кутия беше продадена на търг за почти £160 000 ($180 000) през 2014 г. - 25 пъти над прогнозната цена.

Рядка кутия за изпращане, направена от Wickwar & Co., част от колекцията SPYSCAPE, е била използвана за транспортиране на строго секретни разузнавателни доклади за министър-председателя само през Викторианския период. Съдържанието му включваше документи, които доведоха страната до война, запазиха мира и оформиха хода на историята. Върху капака със златни букви е изписана титлата „Първи лорд на хазната“, официалната титла на министър-председателя преди 1905 г.

Снимка: instagram.com/theroyalfamily

Днес министърът на финансите на Великобритания също има червена кутия, показвана всяка година в деня на приемане на бюджета и в редки случаи червени кутии се дават като подаръци, символ на "специалните отношения" между Обединеното кралство и САЩ. Бившият премиер Борис Джонсън, по онова време министър на външните работи, подари червена кутия на държавния секретар на САЩ Джон Кери, а бившият премиер Тони Блеър подари червена кутия на бившия президент на САЩ Джордж У. Буш.

‍6. Скрити съобщения

Говори се, че кралица Елизабет е имала 12 официални червени кутии, включително тези, наследени от баща й крал Джордж VI. Докато едната се ремонтираше, вътре беше открито тайно съобщение. „Открихме, че един от нашите майстори е надписал с молив тайно съобщение до родителите на кралицата“, каза пред медиите говорител на производителите на кутии Barrow and Gale. „Беше едва четливо, но се четеше: Бог да благослови и пази Техни Величества… Беше много трогателно и когато предадохме това в личния кабинет на кралицата, всички бяха невероятно трогнати.“

7. Старото райе

Въпреки че червената кутия е синоним на кралски особи и министър-председатели, за този тип кутии се използват и други цветове. Черните кутии се изпращат на правителствени служители, които държат членовете на парламента в ред. Служителите на разузнаването използват синя кутия с червена ивица, за да изпращат поверителни документи до министър-председателя, известен като „старото райе“ поради червената ивица.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст