Италианските власти ще ви платят до 32 000 долара, за да се преместите в Тоскана - има ли уловка?

Италианските власти ще ви платят до 32 000 долара, за да се преместите в Тоскана - има ли уловка?

Кандидатстването е до 27 юли

 

Представете си, че всяка сутрин се събуждате с гледка към тосканската провинция и се настанявате в романтичния италиански регион, известен със сухото си червено вино, средновековната архитектура и маслиновите горички.

А сега си представете, че ви плащат за това. През юни тосканските власти стартираха нова програма "Пребиваване в планината". Програмата създава фонд от 2 800 000 евро, или около 3 001 740 долара, за насърчаване на хората да се преместят в селските райони.

Фондът, който е част от усилията за стабилизиране на намаляващото население на страната, ще изплаща на хората безвъзмездни помощи в размер от 10 000 до 30 000 евро (около 10 720 до около 32 161 долара), за да се преместят в Тоскана и да ремонтират дом там. 

"Целта е да се благоприятства и насърчава повторното заселване и социално-икономическото съживяване на планинските райони, като се действа в противовес на маргинализирането на тези райони", се посочва на уебсайта на програмата.

Безвъзмездните средства ще покрият 50 % от разходите за ремонт на жилище в един от 76-те тоскански града с по-малко от 5000 жители, сред които Сан Кашано дей Бани, известен с термалните си басейни, Капрезе Микеланджело, родното място на едноименния ренесансов художник, и остров Капрая Изола. 

Програмата е отворена за италианци, жители на ЕС и граждани на държави извън ЕС - стига да са установили дългосрочно пребиваване с продължителност не по-малко от 10 години. Кандидатите, които отговарят на условията, трябва да се ангажират да превърнат тосканския имот в свой основен дом.

Кандидатурите за програмата приключват на 27 юли.

Италия от години експериментира с различни схеми за привличане на нови жители в селските си региони. Страната, която има най-малкия дял на деца под 15-годишна възраст в Европа, е изправена пред толкова значителна демографска криза, че близо 2500 града са на ръба на колапса и няма да оцелеят повече от 25 години, според проучване от 2016 г., публикувано от италианското министерство на околната среда. 

Миналата година CNN съобщи, че в страната има повече от 6000 села-призраци, които са останали безлюдни поради миграция и природни бедствия. 

В отговор на това през 2018 г. на новите жители в Молизе бяха предложени 27 500 долара, за да се преместят в изоставените градове в планинския регион на източното крайбрежие на страната. През следващата година длъжностните лица в град Ололай пуснаха на пазара 200 къщи за по 1 евро (1,25 долара), за да избегнат същата съдба.

Сицилия също стана популярна с това, че предлагаше за продажба къщи за 1 долар, които, въпреки отчаяната си нужда от ремонт, привличаха рояци емигранти, които се стичаха в страната, за да се сдобият с някой от изоставените имоти.

Business Insider вече съобщи, че в Сицилия е имало срокове за завършване на ремонтите, длъжностните лица са изисквали от купувачите да работят с определени изпълнители за завършване на работата, а ремонтът е струвал до 30 000 долара - но някои купувачи са установили, че си е струвало всяка стотинка.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст