1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Инспекция установи проблеми в лабораторията, управлявана от компанията за мозъчни импланти на Мъск

Инспекция установи проблеми в лабораторията, управлявана от компанията за мозъчни импланти на Мъск

Това става по-малко от месец след като стартъпът заяви, че е получил разрешение да тества мозъчните си импланти върху хора

Според доклад, инспекторите на Американската агенция по храните и лекарствата са открили проблеми с воденето на документация и контрола на качеството на експериментите с животни в Neuralink на Илон Мъск, по-малко от месец след като стартъпът заяви, че е получил разрешение да тества мозъчните си импланти върху хора, съобщава Reuters. 

Инспекторите са установили пропуски в контрола на качеството в калифорнийския изследователски център за животни на компанията. Подобна инспекция в съоръжението на Neuralink в Тексас не е открила проблеми, според данните на агенцията.

Тези посещения се състояха миналата година от 12 до 22 юни и представляват единствените регистрирани проверки на FDA на съоръжения на Neuralink. Докладите на инспекторите са предоставени на Reuters от Redica Systems, компания за анализ на данни, която получава докладите за съответствие с изискванията на FDA. 

"Тези проблеми показват липса на внимание към детайлите", казва Джери Л. Чапман, старши експерт по качеството в Redica Systems. 

Проблемите в лабораторията, установени от инспекторите на FDA, включват липса на записи за калибриране на инструменти, като например рН-метър, използван в едно от изследванията. При друго изследване седем инструмента, включително "монитор за жизнени показатели", не са били калибрирани. Neuralink провежда експерименти върху стотици животни, включително маймуни.

Други проблеми са, че служителите, отговарящи за осигуряване на качеството, не са подписали окончателния доклад за изследването или не са документирали отклонения от одобрените протоколи или стандартни оперативни процедури. 

"Това със сигурност е сигнал, че компанията трябва да бъде бдителна по отношение на определени практики", казва Чапман, като добавя, че от компанията ще се изисква да спазва подобни практики и при опитите си с хора. 

Мозъчният имплант се тества, за да помогне на пациенти, парализирани от увреждане на гръбначния мозък или амиотрофична латерална склероза (АЛС), известна също като болестта на Лу Гериг, да общуват, като използват мисли за задвижване на компютърно устройство.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии