1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Първият пациент с чип в мозъка вече може да управлява мишка с мисълта си

Първият пациент с чип в мозъка вече може да управлява мишка с мисълта си

Това твърди Илон Мъск и заяви, че сега Neuralink се опитва да получи от пациента възможно най-много кликвания с бутона на мишката

Първият пациент, на когото е имплантиран мозъчен чип от Neuralink, изглежда се е възстановил напълно и може да управлява компютърна мишка с помощта на мислите си, заяви основателят на стартъпа Илон Мъск, цитиран от Reuters. 

"Напредъкът е добър и изглежда, че пациентът се е възстановил напълно, с невронни ефекти, които са ни известни. Пациентът е в състояние да движи мишка по екрана само с мисъл", заяви Мъск в събитие Spaces в социалната платформа X. 

Мъск заяви, че сега Neuralink се опитва да получи от пациента възможно най-много кликвания с бутона на мишката. Neuralink не отговори веднага на искането на Ройтерс за повече подробности.

Фирмата успешно имплантира чип на първия си пациент миналия месец, след като през септември получи одобрение за опити с хора.

В проучването се използва робот за хирургично поставяне на имплант за мозъчно-компютърен интерфейс в област на мозъка, която контролира намерението за движение, заявиха от Neuralink, като добавиха, че първоначалната цел е да се даде възможност на хората да управляват компютърен курсор или клавиатура, използвайки мислите си. 

Мъск има големи амбиции за Neuralink, като твърди, че тя ще улесни бързото хирургическо поставяне на чип устройства за лечение на заболявания като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

Neuralink, която миналата година беше оценена на около 5 млрд. долара, многократно се е сблъсквала с призиви за проверка на протоколите си за безопасност. Миналия месец Reuters съобщи, че фирмата е била глобена за нарушаване на правилата на Министерството на транспорта на САЩ относно движението на опасни материали.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии